Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полезна, но без пробив. Как приключи срещата между Блинкен и Лавров за кризата в Украйна


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров

Първите дипломати на САЩ и Русия не успяха да направят пробив в новия кръг от преговори, посветен на Украйна. Външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведоха 90-минутен разговор в Женева в петък.

И двамата дипломати казаха, че разговорите са били откровени и дават надежда за повече дипломация по Украинската криза.

“Не очаквахме да се случи голям пробив днес, но вярвам, че сега сме на чист път по отношение разбирането на другия и позициите на другия”, каза Блинкен пред репортери след срещата. От своя страна Лавров коментира, че се надява “емоциите да намалеят”.

Срещата между двамата първи дипломати се случва на фона на все по-обтегнатите отношения между Москва и Запада заради Украйна.

Русия е събрала приблизително 127 000 войски по границите на Украйна и е разположила още военни сили в Беларус за съвместни учения между Москва и Минск, които според Запада са само претекст за понататъшни военни действия срещу Украйна.

В средата на декември Москва постави списък с искания пред Запада като условие за деескалация в отношенията с Украйна. Искането е блокът да спре разширяването си. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг няколко пъти отхвърли това искане с думите, че всяка държава е свободна да решава дали иска да е в НАТО и "Русия няма право на вето".

В петък външното министерство на Русия уточни, че представените миналия месец искания включват и изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния, които са членове на Алианса от 2004 година.

Русия настоява НАТО да не приема Украйна и призова западния военен алианс да спре разширяването си на изток.

НАТО обаче отхвърля тези искания, а Блинкен потвърди, че САЩ и съюзниците подкрепят твърдо Украйна.

След срещата в петък руският външен министър Лавров каза, че Русия никога не е заплашвала украинския народ и “няма намерение да напада Украйна”.

Той каза, че Антъни Блинкен е обещал да предостави следващата седмица писмени отговори на предложенията на Русия за гаранции в сферата на сигурността.

"В крайна сметка се договорихме, че следващата седмица ще ни бъдат представени писмени отговори на всички наши предложения", каза руският външен министър.

След като получи писмените отговори, Лавров планира да се срещне отново с Блинкен.

Държавният секретар на САЩ потвърди пред журналисти в Женева, че САЩ са се съгласили да споделят с Русия своите опасения и идеи по-подробно и в писмен вид следващата седмица, и добави, че двамата с Лавров са постигнали съгласие за важността дипломатическите усилия да продължат.

Блинкен посочи, че съюзниците на САЩ знаят, че Русия има "обширен игрови наръчник за агресия", но се надява, че Москва ще продължи напред и ще поеме по пътя на дипломацията, а не на агресията.

САЩ остават на мнение, че разногласията с Русия трябва да се решават по дипломатически път, но имат готовност за бърз и сериозен отговор в случай на нахлуване на Русия в Украйна.

„Всички сме еднакво отдадени на пътя на дипломацията и диалога, за да се опитаме да разрешим нашите разногласия”, каза държавният секретар. „Но ние също така се ангажираме, ако това се окаже невъзможно и Русия реши да продължи агресията си срещу Украйна, да дадем единен, бърз и твърд отговор".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG