Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна определи струпването на руски войски като "недостатъчно" за пълномащабна война


Ukrainian Foreign Minister Dmytro Kuleba said there was no rationale for the buildup "except Russia putting pressure on Ukraine and [the] wider Euro-Atlantic space."
Ukrainian Foreign Minister Dmytro Kuleba said there was no rationale for the buildup "except Russia putting pressure on Ukraine and [the] wider Euro-Atlantic space."

Украйна смята руските военни сили до границата си като недостатъчно големи за провеждане на пълномащабна инвазия, въпреки позицията на САЩ, че такава може да е "неизбежна". Това стана ясно след телевизионно интервю на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба в сряда.

Съединените щати предупреждават от няколко месеца, че имат разузнавателни данни, според които Русия подготвя евентуална инвазия в Украйна. До момента Русия отрича твърденията, макар че броят на военните и от двете страни на границата продължават да се увеличава.

"На този етап по оценка на Украйна и нейните партньори това число и състав на (руските) сили не са достатъчни за пълномащабна инвазия", каза Кулеба. Страната обаче ще "наблюдава бъдещи динамики" по негови думи.

Според украинския външен министър решението за евакуиране на семействата на американски дипломати в Украйна е прибързано.

Русия е натрупала над 100 000 военни в бойна готовност и тежка военна екипировка около Украйна и Крим, като Щатите определят това като възможен знак за инвазия.

Според Кулеба от седмици се говори за неизбежна война и фактът, че все още нищо не се е случило е знак, че дипломацията работи. Той също така призова Запада да финализира споразумението за санкциите, които планира срещу Русия, в случай че тя нападне Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG