Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да има къде да се скрият". Великобритания подготвя нови санкции за руските олигарси заради Украйна


Лиз Тръс
Лиз Тръс

Правителството на Великобритания подготвя нов пакет от санкции срещу Русия, които да засегнат активите на близки до Кремъл олигарси и компании. Новите мерки ще бъдат представени в понеделник в британския парламент, съобщи министърът на външните работи Лиз Тръс.

Предложението за допълнителни санкции срещу Русия идва на фона на усилени разговори между съюзниците в НАТО за възможен отговор на руската заплаха в Украйна. По-рано британските власти обявиха, че обмислят разполагането на значителни сили в рамките на НАТО като част от план за укрепване на границите на Европа. Това ще се случи в отговор на струпването на руски военни части по границата с Украйна.

"На първо място нещото, което ще спре Владимир Путин да предприеме действия, е той да разбере цената на тези действия", каза Лиз Тръс в интервю за Скай нюз в неделя.

Съгласно действащото в момента законодателство Великобритания може да налага санкции само на лица или фирми, които са пряко замесени в дестабилизационни дейности в Украйна. По думите на Тръс обаче целта на законодателните промени, които кабинетът ще представи в понеделник, е именно да разширят списъка със санкции. Това ще позволи да бъде санкциониран "всеки индивид или бизнес от икономическо или стратегическо значение за Кремъл".

"Всяка компания, която е важна за Кремъл и режима в Русия, ще може да бъде обект [на санкции]. Олигарсите на Путин и руските компании, поддържащи руската държава, няма да има къде да се скрият. Това целим да направим тази седмица", каза Тръс.

Попитана дали законодателните промени ще позволят и конфискуването на собственост в Лондон, където много от руските олигарси притежават имоти, Тръс отговори, че "нищо не е изключено". Потенциално новите санкции могат да засегнат някои руски финансови институции, както и енергийни компании.

По-рано и други страни посочиха, че обмислят допълнителни санкции срещу Русия заради заплахата от руско нахлуване в Украйна. Американските сенатори съобщиха, че подготвят законопроект за нови санкции, които могат да засегнат някои от основните руски банки и руския държавен дълг. Германия от своя страна предупреди, че може да спре проекта "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна.

Кремъл отрича да има такива планове и определя НАТО като заплаха за сигурността си. Русия е струпала над 100-хилядна армия до границата с Украйна и през миналата седмица започна поредица сухопътни и морски военни учения. Това предизвиква опасения за нападение, особено на фона на незаконно анексирания от Москва украински полуостров Крим през 2014 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG