Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проверка на бойната готовност. Русия започна военни учения близо до Украйна


В този кадър от видео, разпространено от руското министерство на отбраната на 25 януари 2022, се вижда руски войник по време на учение в тренировъчната база Песочное в област Ярославъл, Русия.
В този кадър от видео, разпространено от руското министерство на отбраната на 25 януари 2022, се вижда руски войник по време на учение в тренировъчната база Песочное в област Ярославъл, Русия.

Русия започна военни учения близо до Украйна с участието на хиляди войници и десетки бойни самолети, предадоха във вторник руските информационни агенции. Ученията се провеждат в няколко области, включително в Ростовска и Краснодарска, които се намират близо до Украйна и окупирания от Русия полуостров Крим.

Новината идва на фона на нарастващото напрежение между Москва и Запада заради струпването на руски войски близо до границата с Украйна и опасенията от руска атака. Кремъл обаче отрича да планира военни действия и обвинява САЩ в "подклаждане на напрежението".

В ученията в Ростовска и Краснодарска област, за които беше съобщено във вторник, участват около 6000 войници и най-малко 60 бойни самолета според данни на руските военни. Руските информационни агенции цитират Южния военен окръг на Русия, който описва маневрите с жив огън като проверка на бойната готовност.

Засега не е ясно колко време ще продължат ученията. Тренировки се провеждат също така в Ярославска област, близо до руската столица.

По-рано в понеделник лидерите на САЩ и Европейския съюз проведоха 80-минутна видеосреща, на която обсъдиха действията на Москва и възможностите за единна реакция. Американският президент Джо Байдън обяви "тотално единство" сред съюзниците.

От своя страна Москва обвини Вашингтон, че "ескалира напрежението", като подготвя изпращането на американски войници в Източна Европа. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че Русия наблюдава "тези действия на САЩ с голямо внимание и загриженост".

По-рано Пентагонът съобщи, че 8500 американски войници са в повишена готовност да бъдат разположени в Европа, но решението за тяхното изпращане все още не е взето. НАТО също съобщи, че ще изпрати допълнителни кораби и бойни самолети в Източна Европа, включително и в България. Целта е да бъдат подсилени отбранителните сили в региона на фона на струпването на руски войници по границата с Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG