Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма "извънредна ситуация," каза Петков. Корабите и самолетите, които НАТО изпраща, са по план от 2016 г.


Кирил Петков
Кирил Петков

Допълнителните кораби и бойни самолети, които НАТО планира да изпрати в България, не са следствие от "извънредна ситуация", а част от решение, взето през 2016 г. Това каза премиерът Кирил Петков пред журналисти във вторник.

Думите му идват ден след като НАТО потвърди, че в Източна Европа, включително и в България, ще бъдат изпратени кораби и самолети, които да подсилят отбранителните сили в региона на фона на струпването на руски войници по границата с Украйна.

"Kорабите в Черно море и самолетите, които идват насам, не са някаква извънредна ситуация. Това е част от [решение от 2016 г.] за засилен air policing (бел. ред. въздушна охрана) на НАТО и за засилено влизане в Черно море с военни кораби. Няма някаква нова рамка", каза Кирил Петков във вторник.

"Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че дрънчи на война. Моята преценка в този момент е, че ескалацията се вдига, но ние искаме деескалация", коментира още премиерът.

По-рано в понеделник от Министерството на отбраната също уточниха, че помощта към България е част от "утвърдените през 2014 г. Мерки за повишаване на сигурността и Мерки за адаптиране, както и приетите през 2016 г. мерки по т. нар. засилено предно присъствие в Естония, Латвия, Литва и Полша и по адаптирано предно присъствие в района на Черно море".

"Възпиращият ефект от тях за нашия регион се базира основно на създаване на условия за по-видимо присъствие на НАТО и повишаване на капацитета и оперативната съвместимост на съюзниците", посочиха от министерството.

Във вторник предстои заседание на Съвета по сигурността, на което се очаква да бъдат обсъдени напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

По думите на Петков именно Съвета по сигурността ще бъде "основният орган за вземане на решения, когато става дума за сигурността на България". Препоръките на съвета след това ще бъдат обсъдени на заседанието на Министерския съвет в сряда, както и в Народното събрание, което предстои да заседава извънредно по темата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG