Връзки за достъпност

Извънредни новини

Испански боен кораб отплава към Черно море заради напрежението между НАТО и Русия


Испанската фрегата “Блас де Лезо”. Снимката е от 2015 г.
Испанската фрегата “Блас де Лезо”. Снимката е от 2015 г.

Испанската фрегата “Блас де Лезо” отплава към Черно море от военноморската база “Ферол” на атлантическия бряг, съобщи БНР. Бойният кораб е част от обещаната от Мадрид помощ за подсилване на силите на НАТО на фона на напрежението с Русия заради струпването на руски войски на границата с Украйна.

Мисията на фрегатата е планирана предварително, но беше изтеглена по-рано заради напрежението с Русия. Това е втората част от военната подкрепа за Алианса. Преди четири дни от Канарските острови за Черно море отплава и миночистачът “Метеоро”, съобщи тогава Ройтерс.

Намерението на Испания да изпрати бойните кораби в Черно море беше обявено от министърката на отбраната Маргарита Роблес в четвъртък.

Това се случи на фона на струпването на руски войски на границата с Украйна. НАТО смята, че това е подготовка за военни действия срещу Украйна. Руските власти отричат да планират инвазия, по поставят условия, включително и Киев да не се присъединява към НАТО.

“Русия не може да казва на никоя държава какво да прави, така че нато ще защитава и отбранява суверенитета на която и да е страна, която може или иска да се присъедини към НАТО”, каза Маргарита Роблес, цитирана от Ройтерс. Тя добави, че Испания настоява за дипломатическо решение на спора.

Испания съобщи също, че има готовност да изпрати изтребители в България. В събота българският военен министър Стефан Янев потвърди, че това ще се случи. В България през април и май ще пристигнат и два изтребителя F-35 от Нидерландия, които ще участват в охраната на българското въздушно пространство, каза още Янев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG