Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първите допълнителни войници пристигнаха в Полша. Столтенберг застава начело на националната банка на Норвегия


Първите американски войници, част от допълнителните сили на НАТО, които пристигнаха в Полша в събота
Първите американски войници, част от допълнителните сили на НАТО, които пристигнаха в Полша в събота

Първите американски войници, част от допълнителни сили, които НАТО разполага в Източна Европа, пристигнаха в Полша. Решението за тяхното изпращане по източния фланг на алианса беше взето заради струпването на руски войски на границата с Украйна, което влоши отношенията между Москва и Запада.

„Както беше предварително обявено, първите части от бойната група към 82-ра Въздушнодесантна дивизия на армията на САЩ пристигна в Полша“, каза говорител на полското министерство на отбраната в събота.

Преди седмица Вашингтон съобщи, че ще изпрати близо 3000 войници в Полша и Румъния, за да уплътни защитните редици заради потенциалната инвазия на Русия в Украйна.

Източници в американското военно министерство съобщиха, че 1700 войници ще бъдат изпратени от Форт Браг в Полша в следващите дни. В четвъртък американски войници вече пристигнаха в Германия.

Русия струпа над 120 хил. войници на границата си с Украйна в последните месеци. Това беше определено от САЩ и НАТО като сигнал за потенциална инвазия. Засега от Кремъл отхвърлят обвиненията, че готвят инвазия. Според Киев струпаните руски войски не са достатъчни за пълномащабна инвазия. В последните седмици редица държави изпратиха оръжия, а други обещаха допълнителна помощ за Украйна в случай на започване на военни действия.

През миналата седмица лидерите на САЩ и Европейския съюз обявиха „тотално единство“ по отношение на руската заплаха в Украйна.

В същото време официално стана ясно, че генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг официално беше избран за следващ гуверньор на централната банка на Норвегия. Очаква се той да застане на поста веднага след изтичането на мандата му начело на алианса на 30 септември тази година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG