Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ разполагат над 3000 войници в Източна Европа 


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Американският президент Джо Байдън е одобрил план за разполагане на над 3000 войници на САЩ в Източна Европа, предаде Ройтерс в сряда, позовавайки се на свой източник от Пентагона. Информацията беше съобщена още от Уолстрийт Джърнъл и Би Би Си.

Близо 2000 американски войници ще бъдат прехвърлени от САЩ в Полша и Германия, а около 1000 ще бъдат предислоцирани от Германия в Румъния. Пентагонът съобщи тази седмица, че може да има предислоциране на войски в рамките на европейския континент.

Одобреният от Байдън план се задейства на фона на нарастващите страхове от възможна руска военна инвазия в Украйна заради струпването на над 100 000 руски войници по границата между двете страни.

Междувременно испанският в. Ел Паис публикува в сряда предполагаемите отговори на НАТО и САЩ по повод исканията на Русия за свиване на военното присъствие на алианса в Източна Европа, както и за окончателно отхвърляне на възможността за присъединяване на Украйна към пакта.

Отговорите на Запада до Москва все още не са огласявани официално, но автентичността на публикуваните документи беше потвърдена пред ДПА от източници в НАТО.

От тях става ясно, че Вашингтон и алиансът дават ясно да се разбере, че повечето руски предложения са неприемливи. В същото време НАТО и САЩ оставят отворена вратата за конкретни преговори и нови споразумения.

Например Вашингтон изразява готовност за обсъждане на гаранции да не разполага ракети с наземно базиране или военни сили в Украйна, ако Русия поеме съответните ангажименти.

Освен това Съединените щати и съюзниците им от НАТО са готови да обсъдят и реципрочни мерки за избягване на опасни инциденти по въздух и море и да предприемат мерки, за да успокоят Москва, че в Румъния и Полша не са разположени крилати ракети "Томахок", съобщи Ройтерс.

САЩ отдавна твърдят, че европейският противоракетен щит на НАТО в Румъния и Полша няма за цел да поразява руски ракети, а да защитава от заплахи от Иран и Близкия изток.

С отговорите си до Кремъл НАТО и САЩ призовават Русия да сложи край на струпването на войски по границата с Украйна, като необходима предпоставка за провеждането на успешни преговори. В отговора на алианса се подчертава, че това условие е от основно значение за постигане на значителен напредък.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира изтеклите документи, заявявайки единствено, че Русия не е публикувала нищо. Руското министерство на външните работи отказа пред РИА Новости да потвърди или да отрече автентичността на появилите се в интернет документи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Как беше открита статуята на Бог Хермес край Петрич
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG