Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Руските опасения са игнорирани". Путин се надява преговорите за Украйна да продължат


ВЛадимир Путин говори пред медиите в Москва след срещата си с Виктор Орбан във вторник
ВЛадимир Путин говори пред медиите в Москва след срещата си с Виктор Орбан във вторник

“Русия внимателно анализира писмените отговори от САЩ и НАТО” по исканията ѝ за свиване на военното присъствие на Алианса в Източна Европа и връщането му до мащабите от 1997 г., но “вече е ясно, че основните руски опасения са игнорирани”.

Това заяви руският президент Владимир Путин в свой първи коментар, откакто Вашингтон отхвърли исканията на Кремъл. Той се срещна в Москва с унгарския премиер Виктор Орбан, след което направи изявление.

Русия поиска гаранции, че Украйна никога няма да се присъедини към НАТО, прекратяване на разполагането на оръжейни системи близо до руските граници, както и че Алиансът ще оттегли свои сили от Източна Европа.

Съединените щати обаче отхвърлиха искането на Русия за затваряне на вратата за влизане в НАТО пред Украйна, но предложиха план за продължаване на преговорите, наричайки го “нов дипломатически път” за излизане от кризата.

По този повод Путин заяви във вторник вечерта, че отказът на САЩ и техните съюзници да се съобразят с руските искания нарушава задълженията им към неделимостта на сигурността в Европа, поети в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). По думите му укрепването на сигурността на дадена държава не трябва да е за сметка на други.

Руският президент добави, че ракетните установки в Румъния и Полша са заплаха за страната му, както и че САЩ искат да я възпират, използвайки Украйна, заради което евентуалното ѝ приемане в НАТО би подкопало сигурността на Русия.

Като аргумент в тази посока Путин повдигна въпроса за потенциална война между Русия и НАТО, ако Украйна се присъедини към Алианса и се опита да си върне Крим със сила.

“Нека си представим, че Украйна е член на НАТО и започне подобна военна операция. Трябва ли да влезем във война с НАТО? Някой замисля ли се е за това? Очевидно не”, каза руският президент.

Той все пак подчерта, че “трябва да бъдат намерени начини да бъде гарантирана сигурността на всички” и изрази надежда диалогът за излизане от моментната криза да продължи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG