Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ отхвърлиха исканията на Русия. НАТО призова Москва да се изтегли от Украйна, Грузия и Молдова


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимката е архивна
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимката е архивна

Съединените щати отхвърлиха официално искането на Русия НАТО да сложи край на разширяването си и предложиха "сериозeн дипломатически път" за намаляване на напрежението между Москва и Запада на фона на струпването на руски войски по границата с Украйна.

В същото време НАТО също изпрати писмен отговор, в който предлага възстановяване на диалога, но очаква от Русия да уважава правото на избор на всяка държава и да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова.

Русия е струпала над 100-хилядна армия, твърдят западни разузнавания, до границата с Украйна и провежда поредица сухопътни и морски военни учения. Това предизвиква опасения за нападение, особено на фона на незаконно анексирания от Москва украински полуостров Крим през 2014 г.

Кремъл отрича да има такива планове и определя НАТО като заплаха за сигурността си, затова настоява за правни гаранции, че западният военен съюз няма да се разширява още на изток, включително и с Украйна. Вашингтон и НАТО определиха някои от исканията като напълно неприемливи.

Антъни Блинкен каза пред репортери, че Съединените щати са отворени за диалог, но ясно заявяват, че "има основни принципи, които спазваме и защитаваме, включително суверенитета и териториалната цялост на Украйна и правото на страните сами да решават за своята сигурност и членство в съюзи".

"Това не се променя и няма да се промени", каза Блинкен.

Държавният секретар обясни, че писмото е било координирано с Украйна и с европейските съюзници на САЩ и предлага "сериозен дипломатически път напред" за намаляване на военното напрежение около Украйна. Блинкен ще говори в близките дни с руския си колега Сергей Лавров.

НАТО също изпрати писмен отговор на исканията на Москва. Генералният секретар Йенс Столтенберг каза, че и той съдържа предложения за дипломатическо разрешаване на кризата.

Столтенберг призова Русия "незабавно да деескалира ситуацията", но каза също, че съюзниците от НАТО остават "готови за най-лошото".

"Виждаме повече войски не само в и около Украйна, но също и в Беларус, където Русия в момента разполага хиляди войници, стотици самолети, противоракетни системи С-400 и много друго въоръжение", каза той. Според Столтенберг всичко това се извършва под прикритието на военни учения.

Генералният секретар посочи три области, където според него може да бъде постигнат напредък. Първо, възстановяване на формата за диалог НАТО-Русия, който Москва напусна. Второ, Алиансът е готов да обсъжда с Русия сигурността в Европа, но Кремъл трябва да спре с агресивната реторика, да уважава правото на всяка държава да решава сама за себе си и да се изтегли от Украйна, Грузия и Молдова. И в трите държави има сепаратистки региони, подкрепяни пряко или непряко от руската армия. Третото предложение на НАТО е двете страни да се информират предварително за военните учения.

Ден по-рано президентът на САЩ Джо Байдън каза, че обмисля персонални санкции срещу руския президент Владимир Путин, в случай на нападение срещу Украйна.

В същото време първият дипломат на Русия Сергей Лавров каза, че Москва очаква сериозни отговори и "няма да дадем да ни размотават".

В началото на седмицата лидерите на САЩ и Европейския съюз обявиха "тотално единство" по отношение на руската заплаха в Украйна. Русия пък започна военни учения близо до Украйна с участието на хиляди войници и десетки бойни самолети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG