Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин е наредил на войските да влязат в Донбас


Руски танк по време на учения в Ленинградска област. Снимката е илюстративна.
Руски танк по време на учения в Ленинградска област. Снимката е илюстративна.

Руският президент Владимир Путин е наредил на руската армия да влезе в два района на Украйна. Това е записано в указите, с които Русия признава за независими републики териториите на Донецк и Луганск, предаде Радио Свобода.

В текста се казва, че Путин възлага на руските въоръжени сили функциите по поддържане на мира в съответните райони.

До този момент няма потвърждение за фактическо навлизане на руски войски. В социалните мрежи се повиха кадри с придвижваща се на тази територия бойна техника, но това може да се обясни с факта, че Русия и досега е имала военно присъствие на място, макар и това да е било отричано от Москва.

Самопровъзгласените "Луганска народна република" (ЛНР) и "Донецка народна република" (ДНР) бяха окупирани от проруски сепаратисти още през 2014 г. Оттогава законните украински власти нямат достъп до тези територии.

В понеделник Русия не само призна "ЛНР и ДНР" за независими, но и сключи с тях договори за взаимопомощ. В едночасова реч по телевизията Путин каза, че Киев извършва геноцид срещу населението на двата района и добави, че ако Украйна не спре огъня срещу тях, последиците ще тежат на съвестта й.

По-рано днес лидерите на самопровъзгласените републики се обърнаха към Русия с апел да ги признае за независими.

Очаква се, че във вторник парламентът в Москва ще ратифицира договорите за взаимопомощ. Влизането им в сила ще позволи на Русия да им оказва военна помощ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG