Връзки за достъпност

Извънредни новини

Декларация за кризата в Украйна раздели и парламента, и управляващите


Христо Иванов (ДБ) и председателят на парламента Никола Минчев (ПП). Снимката е илюстративна.
Христо Иванов (ДБ) и председателят на парламента Никола Минчев (ПП). Снимката е илюстративна.

Вместо всички групи в Народното събрание да излязат с обща позиция за новото развитие по кризата в Украйна, както се планираше във вторник, това сториха едва три партии.

Обща декларация изработиха само "Продължаваме промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ) и "Има такъв народ" (ИТН). Четвъртата управляваща партия - БСП, изненадващо липсваше от декларацията. ГЕРБ обяви своя позиция, в която осъди действията на Русия, но критикува и българското правителство, а "Възраждане" изказа критики срещу Киев.

"Остро осъждаме решението на Владимир Путин да признае самообявилите се области в Украйна, подкрепяме безрезервно цялостната териториална независимост на Украйна", се казва в декларацията на три от четирите управляващи формации.

Те декларират, че България ще работи в рамките на Европейския съюз и НАТО за категоричното налагане на принципите на межународното право. Управляващите, но без БСП, декларираха още, че ще подкрепят "санкциите срещу Русия в координация с НАТО и Европейския съюз".

Позицията на трите управляващи формации, от трибуната на Народното събрание, прочете съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той уточни, че през идните дни ще се работи по декларация от името на целия парламент.

От "Възраждане" казаха, че не биха подкрепили общ документ, който "не е в съзвучие с националните интереси". По думите на лидера на апртията Костадин Костадинов тя осъжда нарушаването на Минските споразумения, но от страна на Украйна, а не от страна на Русия.

Ако парламентът опита да изработи обща декларация, макар и без "Възраждане", това ще е вторият подобен опит. Всъщност, уточнението на Иванов за усилия в тази посока дойде след като около 14.00 часа във вторник парламентът обяви половин час почивка, чиято цел беше да се оформи декларация от името на 47-то Народно събрание. След края на почивката обаче под общия текст застанаха заедно само ПП, ДБ и ИТН.

Междувременно зам.-председателят на ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов попита колко часа са били нужни на българския парламент, за да има ясна позиция по въпроса. Той обяви, че партията му също ще предложи текст.

"Като стъпваме върху знаците, като отчитаме постигнатите договорености, категорично осъждаме международната намеса върху териториалната цялост на Украйна и правото, военна интервенция, загуба на човешки животи", се казва в изчетения от Митов документ, с който се призовава НАТО и ЕС да наложат максимално високи санкции на Руската федерация.

Къде е БСП?

И докато в останалите основни формации заявиха позициите си от парламентарната трибуна, БСП реши да стори това в кулоарите на парламента. Зам.-председателят на партията и бивш външен министър Кристиан Вигенин каза, че социалистите са силно загрижени от последните развития на конфликта в Източна Украйна.

"Смятаме, че времето на дипломацията не е изчерпано и очакваме всички страни да се въздържат от военна ескалация", се казва в позицията на БСП.

Оттам допълват, че признаването на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "народни република" от страна на Руската федерация "може да се разглежда като нарушение на международното право".

Сходна позиция изрази във вторник и президентът президентът Румен Радев. Часове след едночасовата реч на руския му колега Владимир Путин, с която той призна ДНР и ЛНР, българският държавен глава коментира, че това обрича на провал усилията за деескалация на конфликта.

В понеделник вечерта руският президент Владимир Владимир Путин подписа укази, с които Русия признава за независими републики двата отцепили се от Източна Украйна района. Едновременно с това той сключи тези територии "договори за дружба, сътрудничество и взаимопомощ". Тези документи бяха одобрени от двете камари на руския парламент във вторник.

Още в понеделник вечерта българският премиер Кирил Петков осъди действията на Кремъл, заявявайки, че България подкрепя териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Сходна реакция имаше и българското външно министерство.

Първи сред партийните лидери, също в понеделник вечерта, реагира и Бойко Борисов (ГЕРБ): "Признаването на самообявилите се сепаратистки области Донецк и Луганск е грубо нарушение на териториалната цялост на Украйна."

Донецк и Луганск в Източна Украйна бяха превзети от проруски сепаратисти още през 2014 г., когато Русия Анексира Крим. Оттогава тези територии се контролират с помощта на Москва, а законните украински власти нямат достъп до мястото.

Двете "народни републики" не са международно признати. Въоръженият конфликт между Украйна и сепаратистите, който продължава осем години, досега е отнел живота на повече от 13 200 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG