Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън с принципно съгласие за среща с Путин. Напрежението остава високо въпреки преговорите


Джо Байдън е дал съгласието си за среща с Владимир Путин, но само при условие, че Русия не започне инвазия в Украйна. Двамата лидери се срещнаха през лятото на 2021 г. в Женева
Джо Байдън е дал съгласието си за среща с Владимир Путин, но само при условие, че Русия не започне инвазия в Украйна. Двамата лидери се срещнаха през лятото на 2021 г. в Женева

Президентът на САЩ Джо Байдън е изразил принципно съгласие за среща с руския си колега Владимир Путин във връзка с кризата в отношенията между Русия и Украйна. Преговорите са по предложение на Франция, но ще се случат само при условие, че руските войски не запознат инвазия, съобщават световните агенции.

През уикенда лидери от десетки държави се събраха на среща в Мюнхен, посветена на предотвратяването на нахлуване на руски войски в Украйна. В неделя вечер френският президент Еманюел Макрон проведе телефонни разговори с Путин, а впоследствие и с Байдън в търсене на „дипломатическо решение на кризата“.

През последните дни напрежението в Източна Украйна расте, като според Запада това се дължи на ситуацията в регионите Донецк и Луганск, където през последните дни рязко се увеличи броят на бомбардировките и стрелбите, свързани с атаки от страна на проруските сепаратисти. Според Кремъл обаче става въпрос за „провокации, извършени от украинските сили за сигурност“.

От Елисейския дворец обявиха, че основите за предстояща среща между Байдън и Путин ще бъдат положени по време на преговорите между Антъни Блинкен и Сергей Лавров в четвъртък.

„Ние винаги сме готови за дипломация. Ние също сме готови да наложим бързи и тежки последствия, ако Русия вместо това избере война. А в момента Русия изглежда, че продължава подготовката за пълномащабно нападение срещу Украйна много скоро“, каза по повод предстоящите срещи говорителка на Белия дом.

Часове преди разговорите на Макрон с Путин и Байдън, от Кремъл обявиха удължаването на военните учения в Беларус, които трябваше да приключат в неделя. В момента там се намират 30 000 руски войници. В петък самопровъзгласилата се „Донецка народна република“ в Източна Украйна обяви евакуация на цивилното население към съседна Русия.

По време на изявление в събота украинският президент Володимир Зеленски каза, че Украйна е готова да защитава територията си с помощта на своите партньори или без. В интервю за Си Ен Ен той отрече Киев да провокира Москва по някакъв начин, защото „всяка провокация е много опасна“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG