Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна ще се защити със или без помощта на други държави, каза Зеленски


Украинският президент Владимир Зеленски направи изявление по време на Конференцията по сигурност в Мюнхен.
Украинският президент Владимир Зеленски направи изявление по време на Конференцията по сигурност в Мюнхен.

Украинският президент Владимир Зеленски призова Русия да изтегли войските си от районите близо до границата с Украйна и да намали напрежението, създало се от заплахата, че Кремъл планува атака.

Русия е разположила поне 150 000 войници близо до границата с Украйна, но Путин отрича, че планира нападение. През последните няколко дни се влоши и ситуацията в проруски настроените сепаратистки региони Донецк и Луганск.

Зеленски каза още, че Украйна ще защитава територията си с помощта на своите партньори или без.

На 19 и 20 февруари лидерите на западните държави се събраха на годишната Конференция по сигурността в Мюнхен. В събота тук вицепрезидентът на САЩ Камала Харис каза, че всяко руско нахлуване в Украйна ще доведе не само до драстични икономически санкции, но и до увеличено военно присъствие на НАТО в Източна Европа.

"Няма да спрем с икономически мерки. Ще подсилим допълнително нашите съюзници от НАТО на източния фланг" в отговор на инвазия, каза Харис.

В случай на руска атака Харис също предупреди Русия, че ще бъде изправена пред "безпрецедентни" финансови разходи.

Изявлението на вицепрезидента на САЩ идва ден след като президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е „убеден“, че руският президент Владимир Путин е взел решение да атакува Украйна.

Към призивите за деескалация на Зеленски се присъединиха и германският канцлер Олаф Шолц, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и други западни лидери. По-късно в неделя се очаква френският президент Емануел Макрон да проведе телефонен разговор с Владимир Путин с цел обсъждане на ситуацията в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG