Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО няма да разполага допълнителни сили в България. Новият батальон ще бъде под българско командване


Стефан Янев
Стефан Янев

Подсилването на източния фланг на НАТО няма да включва изпращането на допълнителни части на алианса в България. За целта ще бъде сформирана една бойна група под българско командване, в която обаче ще вземат участие и други страни членки на НАТО. Това съобщи министърът на отбраната Стефан Янев в четвъртък.

Янев е в Брюксел, където участва във втория ден на срещата на НАТО. Пред журналисти военният министър уточни, че батальонът на българска територия ще се състои от между 700 и 1000 души, като над 70% от тях ще бъдат българи. Очаква се бойната група да бъде сформирана през следващите 2 - 3 месеца.

"Това, което казва НАТО - разполагането на бойни групи на територията на Източния фланг - ние в България ще го направим на базата на български подразделения, с български командир, с българско командване и участие на други сили, разбира се, от страните членки на НАТО", посочи Янев.

По думите му целта на подразделението е да проведе съвместни тренировки, които да повишават капацитета и готовността на българските въоръжени сили.

"Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната. Няма такива задачи. Тя тренира само отбранителна тематика", каза още Янев.

Той добави, че през следващата семдица предстои да пристигнат от 100 до 150 американски военни, които да заменят вече присъстващи в страната американски части. Те ще продължат съвместните учения на полигона Ново село.

Тази поредна ротация на американски военнослужещи се случва в рамките на сключеното през 2006 г. Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между правителствата на България и САЩ, уточниха от Министерството на отбраната.

Коментарът на Янев за новата бойна група идва на фона напрежението, свързано с кризата около Украйна. През декември Русия поиска НАТО да гарантира, че ще спре разширяването си и ще се върне в границите си отпреди 1997 г. Малко след това външното министерство в Москва уточни, че това искане включва изтегляне на съюзническите войски и съоръжения от България и Румъния, които се присъединиха към алианса през 2004 г.

Това искане обаче категорично беше отхвърлено както от управляващите в София и Букурещ, така и от НАТО. През януари Испания изпрати свои военни кораби към българското черноморие и също изяви готовност да прати изтребители. През април се очаква да пристигнат и два изтребителя F-35 на нидерландските военновъздушни сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG