Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО одобри изпращането на батальон в Румъния. Обмисля се повишаване на присъствието по източния фланг


Йенс Столтенберг по време на пресконференция в централата на НАТО.
Йенс Столтенберг по време на пресконференция в централата на НАТО.

Министрите на отбраната на страните от НАТО одобриха изпращането на батальон в Румъния, а до няколко седмици Алиансът ще реши дали да създаде и изпрати нови бойни групи в Централна и Югоизточна Европа. Това стана ясно на пресконференция на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той говори от централата на НАТО в Брюксел, след началото на двудневна работна среща на министрите на отбраната на страните от пакта.

"НАТО остава в готовност за диалог с Москва, все още не е късно Русия да отстъпи от пропастта на конфликта", добави Столтенберг по повод напрежението около границата с Украйна.

Ръководителят на НАТО коментира още, че Алиансът се стреми да увеличи усилията си за укрепване на източния си фланг, като предупреди, че заплахата от Русия се е превърнала в "новата нормалност в Европа”.

"Днес министрите решиха да разработят варианти за по-нататъшно укрепване на възпирането и отбраната на НАТО, включително да обмислят създаването на нови бойни групи на НАТО в Централна и Югоизточна Европа", коментира Столтенберг.

Той подкрепи идеята за изпращенто на френски батальон в Румъния, но от думите му се разбра, че подробности по темата ще има след седмица.

Столтенберг каза също, че Алиансът не е заплаха за Русия. "Нямаме намерение да разполагаме нападателни системи в Украйна”, допълни той.

По неговите думи руската страна е поставила ултиматум с действията си и е отправила заплахи към чужди държави. Затова в отрбанителен план увеличаваме присъствието на изток и обмисляме да го повишим допълнително и дългосрочно, поясни Столтенберг.

По-рано през деня и САЩ, и НАТО се усъмниха в руските войски се изтеглят от границата с Украйна, както съобщи преди ден Министерството на отбраната на Руската федерация. Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък коментира, че изтегляне не се забелязва.

По време на срещата се е събрала и Групата за ядрено планиране на алианса. Тя има същите правомощия по отношение на ядрената политика като Северноатлантическия съвет. Министрите са обсъдили модернизирането на ядрените арсенали на Русия и Китай, както и риска от разпространението на атомно оръжие.

Министрите на отбраната разпространиха декларация, в която призовават Русия да избере пътя на дипломацията и да изтегли незабавно войските си от Украйна съгласно своите международни задължения. В изявлението се съдържа предупреждение, че страните членки строго се придържат към член 5 и са готови да се защитават взаимно при необходимост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG