Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Цената би била огромна." САЩ все още смятат, че е възможно Русия да нападне Украйна


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ все още смятат, че е възможно Русия да нападне Украйна. Американският президент Джо Байдън предупреди, че човешката цена на такава атака би била “огромна” и повтори, че Вашингтон би отговорил по решителен начин на евентуално руско нападение.

Изявлението на Байдън дойде на фона на руските съобщения, че част от войските, струпани до границата с Украйна, започват да се изтеглят. Президентът на САЩ подчерта, че до момента това не е потвърдено.

“Изтеглянето на руските сили би било добро, но все още не сме потвърдили това”, каза той в реч, цитиран от Би Би Си. “Все още не сме потвърдили, че руските военни части се връщат в базите си.”

Байдън добави, че според информацията на Вашингтон в районите до границата с Украйна са струпани близо 150 000 руски военни.

Струпването на руски войски и техника породи съмнения от страна на Запада, че Москва подготвя инвазия. Кремъл отрича да има подобни намерения. През изминалите дни десетки държави, сред които и България, призоваха гражданите си да напуснат Украйна и да не пътуват до тази страна, а някои от тях изтеглиха значителна част от дипломатите си. САЩ съобщиха, че ще преместят посолството си от Киев в западния град Лвов.

След среща с германския канцлер Олаф Шолц във вторник Руският президент Владимир Путин каза, че Русия не иска война.

“Искаме ли [война] или не? Не, разбира се”, каза путин. “Ето защо поставихме нашите предложения за начало на преговорния процес, който трябва да доведе до споразумение, което да гарантира равна сигурност за всички, включително нашата страна.”

Тези искания включват гаранции, че НАТО ще спре разширяването си и ще се върне в границите си отпреди 1997 г. Западът отхвърля тази възможност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG