Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия съобщи, че изтегля част от войските до Украйна. Западът очаква доказателства


Снимката е разпространена от Министерството на отбраната на Русия на 9 февруари.
Снимката е разпространена от Министерството на отбраната на Русия на 9 февруари.

Част от руските военни до границата с Украйна започват да се връщат в местата, където обичайно са дислоцирани, съобщи руското Министерство на отбраната. Новината даде надежда за предстоящ спад на напрежението, макар че Украйна продължава да е заобиколена от три страни с руски войски.

Засега съобщението не може да бъде проверено от независим източник. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че тепърва предстои да се потвърди изявлението.

Няма и данни за това колко военни ще бъдат изтеглени.

Новината от Москва беше съобщена чрез предварително записано видео, публикувано на страницата на Министерството на отбраната на Руската федерация. Във видеото говори шефът на пресслужбата на институцията ген. майор Игор Конашенков.

"Подразделенията на Западния и Южния военни окръзи [които граничат с Украйна] във вторник започват да се връщат от учение в пунктовете на постоянната си дислокация по железопътни линии и с автомобилен транспорт", каза Конашенков.

Той добави, че на редица места ученията продължават.

Струпването на руски войски до границата с Украйна в края на 2021 г. породи тревога от възможно нахлуване на Русия. Вашингтон твърдеше, че такова нападение е възможно до дни. Русия многократно повтори, че войските са на място заради учения. Аналитични центрове в Западна Европа и САЩ установиха, че към втората седмица на февруари числеността, локацията и видът на руските войски около Украйна са позволявали пълноценни военни действия.

Съобщението на руското Министерство на отбраната за изтегляне на някои части идва ден след като президентът Путин заговори за повсеместни военни учения на страната си, които се провеждат едновременно или с кратко застъпване във времето.

Това остави впечатлението, че струпването на войски около Украйна е само част от по-мащабни учения на Русия. Първите съобщения за това, че Русия извършва или ще извършва "планирани" учения и на други места в Русия се появиха едва на 25 и 26 януари, когато напрежението около Украйна се приближаваше към връхната си точка.

В понеделник на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу Путин за първи път посочи, че очаква доклад по учения, които се провеждат също и в Арктика, в Балтийско море и на тихоокеанското крайбрежие, като такива предстоят и в Централния военен окръг. В разговора между двамата стана ясно, че маневри се извършват и в Средиземно море.

Новините идват на фона на нарастващо напрежение около струпването на руски войски по границите с Украйна и усилията на САЩ, Франция, Великобритания и Германия да предотвратят с дипломатически преговори възможно нахлуване на Русия.

Съобщението за изтегляне на част от руските войски съвпада с деня, в който руският парламент предложи на президента Путин официално да признае самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна. Тези райони се контролират от проруски сепаратисти, подпомагани от Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG