Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският парламент поиска от Путин признаване на "републиките" на сепаратистите в Източна Украйна


Държавната Дума в Москва, Русия, септември 2016.
Държавната Дума в Москва, Русия, септември 2016.

Държавната дума на Русия прие резолюция, с която изисква от президента Владимир Путин да бъде призната независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "народни републики" ("ДНР" и "ЛНР"). Това стана ясно във вторник от заседание, излъчено на сайта на руския парламент.

На гласуване бяха подложени два проекта за резолюция - едната е на Комунистическата партия от януари 2022 г., а другата - на партията на Путин "Единна Русия", като депутатите одобриха първата.

Според текста украинските власти "са станали нетолерантни към исторически установени норми на живот, както и към волята и религията" на жителите на Луганск и Донецк. Авторите предлагат политиката на Киев да се разгледа като сравнима с "геноцид срещу собствения си народ".

351 от гласувалите гласуваха "за", 16 бяха против, а един се въздържа, като апелът за признаване на независимостта на републиките ще бъде изпратен на президента Путин.

Новината идва часове преди предстоящата визита на германския канцлер Олаф Шолц в Москва. В понеделник той проведе среща с Володимир Зеленски в Киев.

Подкрепяните от Русия сепаратисти в т.нар. Донецка и Луганска народни републики обявиха независимост от Украйна през 2014 г. До момента Русия официално признава двете територии за част от Украйна. От Москва обаче предлагат териториите да бъдат върнати обратно на Киев само след прилагане на Минските споразумения, които минават през редица условия.

В случай че Русия признае независимостта на двете, окупирани от сепаратистите територии, това ще бъде нарушение на споразуменията.

Резолюцията беше приета на фона на обтегнатите отношения между Русия и Украйна. В последните месеци на 2021 г. Русия струпа над 100 хил. войници и техника по границата си с Украйна. Това породи съмнения от страна на Запада, че се готви инвазия, но към момента от Кремъл отричат да имат подобни намерения. Очакванията на САЩ са, че руските войски могат да нахлуят „във всеки момент“, дори и преди края на Олимпийските игри в Пекин, които приключват на 20 февруари.

Въпреки прекратяването на огъня от 2014 г. насам все още няма трайно решение за двата региона в Източна Украйна. От началото на военните действия преди осем години са убити над 13 хил. души. През март 2014 г. Русия незаконно анексира полуостров Крим.

В края на 2019 г., след като Володимир Зеленски пое властта в Киев, беше постигнато съгласие за провеждането на местни избори в двата региона, които обаче да бъдат организирани от украинските власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG