Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна: Лавров негодува от "Запада". Русия и САЩ изтеглят дипломати от Киев. ЕС готви санкции


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен (вляво) и руският външен министър Сергей Лавров. Снимката е архивна.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен (вляво) и руският външен министър Сергей Лавров. Снимката е архивна.

Лидерите на дипломацията на САЩ и Русия обсъдиха по телефона напрежението около Украйна. Новината идва в деня, в който двете държави изтеглиха част от посолствата си в Киев, а ЕС и САЩ се придвижиха напред във формулирането на санкции за Русия, ако Кремъл реши да нападне Украйна.

По данни от събота руските войски около Украйна са над 120 хил. души и са разположени на територията на Беларус и на Русия, както и в морето около Крим, където в събота започнаха учения, съобщиха рууските власти. Сухопътните движения на армията също се определят от Русия с думата учения.

Вашингтон твърди, че Русия може да нахлуе в Украйна "всеки момент".

В събота САЩ изтеглиха по-голямата част от дипломатическата си мисия в Киев, оставиха в Украйна само "основния дипломатически персонал" и го преместиха в западната част на страната, максимално далеч от руската граница.

Москва също съобщи, че "оптимизира" персонала на посолството си в Киев, като го връща в Русия, защото се "опасява от провокации".

В събота външният министър Сергей Лавров е обвинил Вашингтон и съюзниците му в "пропагандна кампания" срещу Русия и в поощряване на "силово решение на проблемите в Донбас", съобщи външното министерство на страната.

Част от района на Донбас в източна Украйна се контролира от сепаратисти, подпомагани от Москва.

Антъни Блинкен е уверил руския си колега, че вратата към дипломатически изход от напрежението продължава да бъде отворена, но Русия трябва да се върне към добросъвестно обсъждане на важните въпроси. Той отново е предупредил за тежки санкции, ако Русия навлезе в Украйна, съобщи Държавният департамент.

Телефонният разговор между двамата дипломати е бил проведен по американска инициатива. Той предшества разговора, който по-късно в събота ще проведат по телефона президентите Путин и Байдън.

Според Лавров Вашингтон и Брюксел са игнорирали ключовите искания на Москва да се гарантира нейната собствена безопасност. Той има предвид настояването на Русия НАТО да спре разширяването си на изток и да се върне към границите си от 1997 г. Исканията бяха отхвърлени.

В събота Ройтерс съобщи, че санкциите, които ЕС и САЩ ще наложат на Русия може да не включват блокиране на страната от банковата система SWIFT. Агенцията се позовава на свои неназовани източници. Те твърдят, че ЕС се опасява за съдбата на руските дългове към съюза, ако Москва бъде изключена от системата SWIFT.

Ограниченията обаче могат да засегнат банките Сбербанк и ВТБ, както и руските предприятия, които изнасят военно оборудване и технологии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG