Връзки за достъпност

Извънредни новини

Седем държави призоваха гражданите си да напуснат Украйна


Флагът на Украйна, издигнат на 90 метра височина в Киев.

Най-малко 7 държави призоваха гражданите си да напуснат Украйна на фона на опасенията, че Русия може да нахлуе в страната. След САЩ такива апели отправиха още Канада, Израел, Япония, Нидерландия, Великобритания, Естония.

По данни на вестник Политико се изтеглят и служители на мисията на Европейския съюз. Според лидера на европейската дипломация обаче става дума не за евакуация, а за предоставяне на възможност хората да работят дистанционно, предава Радио Свобода.

Призивите зачестиха, след като в петък американският президент Джо Байдън призова гражданите на САЩ да напуснат Украйна. Той предупреди, че в случай на руска инвазия в страната Вашингтон няма да се намеси, за да евакуира свои граждани, защото това би означавало начало на световна война.

Съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан каза в петък, че на американците се препоръчва да напуснат страната в рамките на едно или две денонощия..

Напрежението между Русия и Украйна се усили в началото на декември 2021, когато Москва изпрати около 100 хил. свой войници и тежка бойна техника близо до границата с Украйна. Страните от НАТО и ЕС многократно предупредиха за строги санкции, ако Русия навлезе в Украйна.

Русия многократно отрече да има намерения за нападение и обясни присъствието на военните си в района с провеждане на учения. Като част от учения е обявено и струпването на войски в Беларус, която също граничи с Украйна. Американските власти твърдят, че с такава дислокация на руски части до границата Украйна може да бъде атакувана от три посоки, затварящи страната в почти пълен кръг.

Според Джейк Съливан нападение на Русия срещу Украйна може да се очаква включително и по време на Олимпиадата в Пекин, която приключва на 20 февруари.

Москва определя призивите за напускане на Украйна като изкуствено нагнетяване на напрежението.

По-късно в събота се очаква телефонен разговор между президентите на Русия и САЩ, който ще засегне ситуацията около Украйна. Откакто напрежението нарастна, двамата президенти са разговаряли лично веднъж - в началото на декември по видеоконферентна връзка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG