Връзки за достъпност

Извънредни новини

Генералният секретар на НАТО предупреди за "риск от въоръжен конфликт" в Европа


Йенс Столтенберг е на посещение в Румъния на 11 февруари 2022 г.
Йенс Столтенберг е на посещение в Румъния на 11 февруари 2022 г.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди за "риск от въоръжен конфликт в Европа" по време на посещение в Румъния в петък. Той беше в авиобазата край Черно море, където Съединените щати ще изпратят допълнително 1000 войски, за да укрепят източния фланг на алианса на фона на нарастващото напрежение между Русия и Украйна.

Столтенберг беше придружаван от румънския президент Клаус Йоханис.

"Нямаме сигурност какво ще се случи. Ето защо призоваваме Русия да деескалира", каза той пред журналисти.

Посещението на шефа на НАТО се провежда в същия ден, в който първите американски военни конвои, превозващи бронирани превозни средства, пристигнаха в румънската база.

Американските войски по принцип са в базата на НАТО във Вилсек, Германия. САЩ ги мести в Румъния заради опасенията, че Русия скоро ще нахлуе в Украйна. Войски на НАТО също бяха изпратени в Полша.

Русия е струпала над 100-хилядна армия близо до границата с Украйна. Москва придвижва войски и в Беларус, която също граничи с Украйна. В четвъртък руската и беларуската армии започнаха съвместни учения, което не се знае колко дълго ще продължат. Западът предупреждава Русия със "сериозни последствия", ако нападне Украйна. Кремъл отрича да има такива планове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG