Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По-нататъшно нахлуване в Украйна ще отслаби Русия". Байдън и Путин говориха повече от час


USA – U.S. President Joe Biden speaks on the phone with Russia's President Vladimir Putin. Thurmont, Maryland, U.S., February 12, 2022
USA – U.S. President Joe Biden speaks on the phone with Russia's President Vladimir Putin. Thurmont, Maryland, U.S., February 12, 2022

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън говориха по телефона 62 минути, в които обсъдиха напрежението около Украйна, предаде Асошиейтед прес. Разговорът се проведе в събота по настояване на американската страна.

Ден по-рано Путин е предложил на своя колега да говорят в понеделник, но Байдън е настоял това да стане още в събота.

Новината идва на фона на притеснения на НАТО и ЕС от възможно нахлуване на Русия в Украйна. Вашингтон твърди, че това може да се случи "във всеки един момент", включително и преди края на Олимпиадата в Пекин, която се закрива на 20 февруари. Москва многократно отрече да има такива намерения.

Кремъл и Белият дом публикуваха кратки информационни съобщения за диалога между двамата президенти. Те съдържат и различни данни за съдържанието на разговора.

Според съобщението на Белия дом Байдън е повторил предупрежденията на САЩ и съюзниците им за решителен отговор, ако Москва предприеме "по-нататъшна инвазия" в Украйна. "По-нататъшна руска инвазия ще предизвика повсеместно човешко страдание и ще отслаби авторитета на Русия", се казва още в съобщението.

През пролетта на 2014 г. Русия превзе Крим, който обяви за своя територия, а след това подпомогна руските сератисти от част от Донбас, които се самопровъзгласиха за отделна република. Новото напрежение около струпването на руски войски около Украйна, което беше публично отчетено в началото на декември 2021 г. първоначално доведе САЩ и ЕС до тревоги от "инвазия" на Русия в Украйна, но седмици по-късно започна да се нарича "повторна" или "по-нататъшна" инвазия.

По време на брифинг, даден от помощника на Путин Юрий Ушаков, стана ясно, че според руския президент Русия отказва да се смята за една от страните в конфликта около Украйна. По време на разговора си с Джо Байдън Путин е казал, че западните държави не упражняват "нужния натиск" върху Украйна, за да я накарат да изпълнява международните си ангажименти.

В петък САЩ призоваха гражданите си да напуснат Украйна до 48 часа. Президентът Байдън предупреди, че в случай на въоръжен конфликт американската армия няма да се намесва, за да спаси свои граждани, останали на място, защото "това би означавало световна война".

В събота САЩ евакуираха голяма част от персонала си в посолството, като оставиха само "основното ядро" от дипломати, премествайки мисията си в западна Украйна - възможно най-далече от руската граница.

В петък Владимир Путин проведе още един телефонен разговор със свой колега - френският президент Еманюел Макрон. Руският държавен глава е говорил за "провокационните спекулации за уж готвеното руско "нахлуване" в Украйна".

Според Елисейския дворец Макрон е предупредил Путин да не допринася за ескалирането на напрежението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG