Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия предупреди Русия за "сериозни последствия", ако нападне Украйна


Германският канцлер Олаф Шолц по време на пресконференция с руския президент Владимир Путин
Германският канцлер Олаф Шолц по време на пресконференция с руския президент Владимир Путин

Германия смята, че дипломатическите усилия за намаляване на напрежението, предизвикано от струпването на руски военни до границата с Украйна, не са изчерпани. Това каза германският канцлер Олаф Шолц след срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва.

Канцлерът повтори позицията на Германия, че евентуална военна агресия срещу Украйна ще има “сериозни политически, икономически и стратегичеки последствия”.

Шолц посети руската столица ден след като беше в столицата на Украйна Киев. Пътуването му дойде на фона на кризата, предизвикана от струпването на руски войници и техника на границата с Украйна. Това породи съмнения от страна на Запада, че Москва готви инвазия, но Кремъл отрича да има подобни намерения.

Във вторник Русия съобщи, че започва да изтегля част от военните си от районите близо до границата с Украйна. Това съобщение обаче досега не е получило независимо потвърждение.

“Дипломатическите усилия по никакъв начин не са изчерпани”, каза Шолц на пресконференция след срещата си с Путин. “Сега трябва да решим кризата мирно по смел и решителен начин. Добър знак е, че чуваме, че част от войските се оттеглят. Надяваме се на още такива знаци.”

Владимир Путин повтори обвинението си, че Западът застрашава сигурността на Русия.

“Искаме ли [война] или не? Не, разбира се”, каза путин. “Ето защо поставихме нашите предложения за начало на преговорния процес, който трябва да доведе до споразумение, което да гарантира равна сигурност за всички, включително нашата страна.”

През декември Русия поиска НАТО да гарантира, че ще спре разширяването си и ще се върне в границите си отпреди 1997 г. Това искане включва изтегляне на съюзническите войски и съоръжения от България и Румъния, които се присъединиха през 2004 г. България, Румъния и НАТО вече отхвърлиха тези искания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG