Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ преместват посолството си от Киев в западна Украйна


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Съединените американски щати (САЩ) преместват посолството си в Украйна от Киев в западния град Лвов. Това съобщи държавният секретар ан САЩ Антъни Блинкен в понеделник, като причината са съображения за сигурността на персонала.

Това се случва на фона на продължаващото напрежение, свързано със струпването на над 100 хил. руски войници и техника по границата с Украйна. То породи съмнения от страна на Запада, че се готви инвазия, но към момента от Кремъл отричат да имат подобни намерения.

"Екипът ми и аз непрекъснато преразглеждаме ситуацията със сигурността, за да определим кога предпазливостта изисква преместване", каза Блинкен. "Предвид този факт сме в процес на временно релокиране на дейностите на нашето посолство в Украйна от Посолството в Киев в Лвов поради драматичната драматично ускоряване на натрупването на руските сили".

Повечето членове на персонала вече са получили наредба да напуснат Украйна, а американските граждани в страната бяха посъветвани да направят същото.

Новината идва на фона на предупреждения от американските власти, че Москва може да започне атака в Украйна във всеки момент, след като е натрупала повече от 130 000 военни близо до източната граница на бившата съветска република. По северната ѝ граница има струпани и беларуски военни сили.

"Посолството ще остане ангажирано с украинското правителство", каза още Блинкен. "Също така продължаваме интензивните дипломатически усилия за деескалиране на кризата".

По-рано през деня Москва изяви желание да продължи разговорите със Запада за успокояване на кризата около Украйна. Във вторник предстои и посещение на канцлера на Германия Олаф Шолц в Москва, ден след посещението му в Киев.

Тогава Шолц призова за спешна деескалация и сериозен диалог по темата за сигурността в Европа. За пореден път той изрази подкрепата на страната си към Украйна, но и потвърди, че Берлин ще изпрати само финансова, но не и военна помощ за Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG