Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският парламент обсъжда резолюции за признаването на "републиките" на сепаратистите в Източна Украйна


Руският президент Владимир Путин и украинският му колега Володимир Зеленски
Руският президент Владимир Путин и украинският му колега Володимир Зеленски

В Държавната дума в Москва са внесени две проекторезолюции за признаването на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. Предложенията са внесени от партията на президента Владимир Путин „Единна Русия“, след като в средата на януари подобно искане внесе и опозиционната комунистическа партия.

Според източници на Интерфакс обсъждането и евентуалното гласуване на резолюции, които да бъдат изпратени до президента Путин, може да се случи още във вторник. Според предложението на комунистите резолюцията може да бъде изпратена в президентството веднага след гласуването. „Единна Русия“ предлага исканията за разолюция да могат да бъдат консултирани с външното министерство и други институции.

Тези предложения идват и ден преди визитата на германският канцлер Олаф Шолц в Москва. В понеделник той проведе среща с Володимир Зеленски в Киев.

Подкрепяните от Русия сепаратисти в т.нар. Донецка и Луганска народни републики обявиха независимост от Украйна през 2014 г. До момента Русия официално признава двете територии за част от Украйна. От Москва обаче предлагат териториите да бъдат върнати обратно на Киев само след прилагане на Минските споразумения, които минават през редица условия.

В случай, че Русия признае независимостта на двете, окупирани от сепаратистите територии, това ще бъде нарушение на споразуменията.

Предложенията, внесени в руската Дума, идват на фона на обтегнатите отношения между Русия и Украйна. В последните месеци на 2021 г. Русия струпа над 100 хил. войници и техника по границата си с Украйна. Това породи съмнения от страна на Запада, че се готви инвазия, но към момента от Кремъл отричат да имат подобни намерения. Очакванията на САЩ са, че руските войски могат да нахлуят „във всеки момент“, дори и преди края на Олимпийските игри в Пекин, които приключват на 20 февруари.

Въпреки прекратяването на огъня от 2014 г. насам все още няма трайно решение за двата региона в Източна Украйна. От началото на военните действия преди осем години са убити над 13 хил. души. През март 2014 г. Русия незаконно анексира полуостров Крим.

В края на 2019 г., след като Володимир Зеленски пое властта в Киев, беше постигнато съгласие за провеждането на местни избори в двата региона, които обаче да бъдат организирани от украинските власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG