Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия планира да похарчи 12 млрд. долара за подкрепа на окупираните региони в Източна Украйна


Целта на Москва е да доближи стандарта при средните заплати в Източна Украйна и граничния регион Ростов
Целта на Москва е да доближи стандарта при средните заплати в Източна Украйна и граничния регион Ростов

Русия планира да похарчи 12 млрд. долара (900 млрд. рубли) през следващите три години, за да подпомогне финансово окупираните региони в Източна Украйна. Това става ясно от документи, които са получени от украинската редакция на Свободна Европа.

Финансирането ще бъде фокусирано към социални разходи в Луганск и Донецк, които са окупирани от подкрепяните от Кремъл сепаратисти. Населението на двата региона се равнява на 2.9 млн. души, а според изчисленията на руските власти 38% от него е съставено от пенсионери.

От Москва са си поставили за цел да повишат средната заплата в региона до 274 долара от сегашното ѝ ниво от 206 долара. Подобно е нивото на средната заплата в съседния руски регион Ростов.

Според украинския министър за окупираните региони Олексий Резников, планът на Русия показва амбиция за многократно повишаване на разходите им. По думите му за 2020 г. Москва е похарчила 1.3 млрд. долара за заплати в Луганск, Донецк и анексираният полуостров Крим.

Киев се сражава с проруските сепаратисти в източните региони Донецк и Луганск от 2014 г. Тогава Москва анексира Крим сепаратистите. Дългогодишният конфликт отне живота на над 13 000 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG