Връзки за достъпност

Извънредни новини

Западът все още има съмнения, че руските войски се изтеглят от границата с Украйна


Честване на "Деня на единството" в Ужхород, Украйна.
Честване на "Деня на единството" в Ужхород, Украйна.

Западните страни продължават да призовават Русия да предприеме “конкретни стъпки” за деескалация на напрежението около струпването на военни сили на границата с Украйна. Причината е, че твърдението на Москва, че е започнала да изтегля войските от района, се посреща със скептицизъм.

Украинският президент Володимир Зеленски също потвърди, че все още няма изтегляне на руските войски от позициите им близо до границата, предаде Ройтерс, като се позова на Би Би Си. "Ако трябва да съм честен, ние реагираме на реалността пред нас и все още не сме видели никакво изтегляне, само слушаме за него", казва той в сряда.

Министерството на отбраната на Русия огласи, че изтегля част от своите военни, разположени до Украйна. Новината от Москва беше съобщена чрез предварително записано видео, публикувано на страницата на Министерството на отбраната на Руската федерация. Във видеото говори шефът на пресслужбата на институцията ген. майор Игор Конашенков.

Ведомството съобщи още, че танкове, бойни машини на пехотата и самоходни артилерийски установки напускат Кримския полуостров, който Москва иззе от Украйна през 2014 г.

На този фон британският министър на отбраната Бен Уолъс коментира, че Лондон не вижда никакви доказателства, че Русия изтегля войските си от позиции близо до украинската граница. Уолъс намекна, че в действителност Москва може да продължи струпването. “Физическите наблюдения, които виждаме, показват обратното на част от скорошната реторика на Кремъл“, казва Уолъс.

Темата коментира и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред репортери в началото на двудневната среща на министрите на отбраната на НАТО. “Остава да се види дали има руско изтегляне. Това, което виждаме е, че те са се увеличили броят на войските и още войски са на път”, твърди той

От своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също заяви, че въпреки новините за изтеглянето на Русия, НАТО и съюзниците му "все още не са видели признаци за намаляване на войските”.

По-рано американският президент Джо Байдън също се усъмни в твърденията на Русия.

На този фон Украйна отбелязва "Деня на единството", обявен преди два дни от украинския президент Володимир Зеленски в разгара на напрежението между Русия и Запада.

Дата беше избрана от Зеленски, след като медии, позоваващи се на източници от разузнаването, съобщиха, че Русия планира да започне нашествие срещу Украйна на 16 февруари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG