Връзки за достъпност

Извънредни новини

Западните лидери пак заплашиха Русия с икономически санкции и увеличаване на войските на НАТО


Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис отправи призив към Русия по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис отправи призив към Русия по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен

Всяко руско нахлуване в Украйна ще доведе не само до драстични икономически санкции, но и до увеличено военно присъствие на НАТО в Източна Европа, каза американският вицепрезидент Камала Харис в изказването си на Конференцията по сигурността в Мюнхен.

"Мога да заявя категорично, че ако Русия продължи нахлуването си в Украйна, Съединените щати и съюзниците ни в НАТО, ще наложим значителни и безпрецедентни икономически ограничения", каза тя.

В случай на руска атака Харис също предупреди Русия, че ще бъде изправена пред "безпрецедентни" финансови разходи.

Изявлението на вицепрезидента на САЩ идва ден след като президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е „убеден“, че руският президент Владимир Путин е взел решение да атакува Украйна.

Германският канцлер Олаф Шолц каза от своя страна, че има „важни индикации“ за съществуващ шанс за предотвратяване на руска инвазия в Украйна чрез дипломация. По думите му има очевиден интерес от страна на Кремъл към преговори относно гаранциите за сигурност.

"Въпреки всички различия имаме важна индикация, че има подкрепа за преговори за контрол на въоръженията", каза Шолц на конференцията по сигурността.

В Мюнхен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отправи призив към Русия. Той призова Москва „да спре да се готви за война“ и да търси дипломатическо решение на кризата, която създаде на границата с Украйна. Според Столтенберг няма признаци за руско изтегляне от границите на Украйна и че рискът от конфликт е реален.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също коментира темата. Ако Русия нахлуе в Украйна, Европейският съюз е готов със „стабилен пакет“ от финансови и икономически санкции срещу Москва в случай на агресия. По думите й ЕС вече е напълно подготвен в случай на спиране на доставките на руски газ. От няколко седмици в Европа се появиха опасения, че настоящият конфликт с Русия може да доведе до прекъсване на доставките на газ.

Русия е разположила поне 150 000 войници близо до границата с Украйна. През последните няколко дни се влоши и ситуацията в проруски настроените сепаратистки региони Донецк и Луганск.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG