Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия проведе ядрени учения съвместно с Беларус


Руският президент Владимир Путин и беларуският президент Александър Лукашенко наблюдават ядрените учения от ситуационната зала на Кремъл.

Русия изпробва най-новите си хиперзвукови балистични ракети и други ракети с ядрена способност като част от военни учения. За това съобщи Кремъл на 19 февруари.

Това се случва на фона на увеличаващото се напрежение между Запада и Москва, свързано с опасността от нападение срещу Украйна.

Руските информационни агенции цитират говорителя на руското правителство Дмитрий Песков, че президентът Владимир Путин и белоруският лидер Александър Лукашенко са наблюдавали ученията от ситуационната стая в Кремъл.

Според руското министерство на отбраната ученията включват почти всички части на въоръжените сили на Русия, включително нейните въздушно-космически и стратегически ракетни сили, както и северния и Черноморския флот, който разполага с ядрени подводници.

На брифинг в петък вечер американският президент Джо Байдън каза, че според разузнавателна информация, с която той разполага, руският президент Владимир Путин е взел решение да нападне Украйна, а целта е столицата Киев.

В събота проруските сепаратисти в източните региони на Украйна Донецк и Луганск наредиха да започне пълна военна мобилизация в териториите под техен контрол.

Русия казва, че няма планове да атакува съседа си. Но Вашингтон настоява, че големият брой руски войски по границата с Украйна говорят, че Кремъл планира скорошна атака.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG