Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха пълна мобилизация


Денис Пушилин и Леонид Пасечник са лидерите на проруските сепаратисти в Донецк и Луганск.
Денис Пушилин и Леонид Пасечник са лидерите на проруските сепаратисти в Донецк и Луганск.

Проруските сепаратисти в източните региони на Украйна Донецк и Луганск наредиха да започне пълна военна мобилизация в териториите под техен контрол.

Ден по-рано самопровъзгласилата се "Донецка народна република" в Източна Украйна обяви евакуация на цивилното население към съседна Русия, обвинявайки Киев, че планира военна инвазия.

В отделни изявления на 19 февруари Денис Пушилин и Леонид Пасечник, фактическите водачи на окупираните от сепаратистите региони Донецк и Луганск, обявиха пълна мобилизация на войските и призоваха хората в запаса да се явят пред военни комисии.

Това става на фона на растящото безпокойство на Запада от предстоящ военен конфликт и данните на украинската армия за рязко увеличаване на нарушенията на примирието между правителствените сили и проруските сепаратисти в Донбас през последните няколко дни.

Екип на организацията за сигурност и сътрудничестов в Европа съобщи за близо 600 нарушения на примирието в Източна Украйна, регистрирани на 17 и 18 февруари. Те са забелязали и повече от 300 експлозии.

По същото време сепаратистите започнаха да евакуират жителите към Русия, а Москва даде паспорти на десетки хиляди граждани на регионите Донецк и Луганск.

Западът критикува този ход, защото смята, че Русия би могла оправдае инвазия под претекст, че защитава своите „граждани“ в Източна Украйна.

На брифинг в петък вечер американският президент Джо Байдън каза, че според разузнавателна информация, с която той разполага, руският президент Владимир Путин е взел решение да нападне Украйна, а целта е столицата Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG