Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна отчете рязко увеличаване на нарушенията на примирието в Донбас 


Украински войник снима вътрешността на обстреляната преди ден детска градина в Луганск
Украински войник снима вътрешността на обстреляната преди ден детска градина в Луганск

Украйна е регистрирала внезапен ръст на нарушенията на прекратяването на огъня от страна на подкрепяните от Русия сепаратисти в източния регион на страната, известен като Донбас.

Това се казва във военен доклад, огласен в петък, на фона на предупрежденията от САЩ, че Москва подготвя провокации, за да оправдае нахлуването си през следващите дни.

Според данните на украинските военни през последните 24 часа са били регистрирани 60 нарушения на примирието в Източна Украйна и един войник е бил ранен. Киев твърди, че сепаратистите са открили огън по повече от 10 населени места, използвайки тежка артилерия, минохвъргачки и танк.

Преди ден украинският президент Володимир Зеленски нарече рязкото увеличаване на обстрела през линията, разделяща правителствените сили и сепаратистите, “голяма провокация”. В четвъртък беше съобщено за обстрел на детска градина, при който са били ранени двама цивилни.

Украйна воюва със сепаратистите на изток от април 2014 г. Досега в конфликта живота си са загубили най-малко 13 200 души.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви преди ден пред Съвета за сигурност на ООН, че Русия “прави стъпки по пътя на войната”, но единственият отговорен начин за разрешаване на кризата около струпването на войски около Украйна е дипломацията.

Руските сили се готвят да започнат атака срещу Украйна в “идните дни”, предупреди висшият американски дипломат, а нахлуването вероятно ще бъде предшествано от фалшиви или реални атаки и кампания за дезинформация, която ще предостави оправдание за нахлуването.

В ранните часове на петък руското военно министерство пък съобщи, че части на руската механизирана пехота са напуснали Крим след проведени учения и са се върнали в базите си с Дагестанската и Чеченската републики, предаде Ройтерс, като цитира официално изявление.

В друго изявление на руското Министерство на отбраната се съобщава, че влак с танкове е напуснал Западния военен окръг. Очаква се той да пристигне в Нижни Новгород.

Москва заяви тази седмица, че е започнала да изтегля войски от райони в съседство с Украйна, но Киев и Западът оспориха това твърдение. Според тях някои изтеглени военни части и техника се заменят от други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG