Връзки за достъпност

Извънредни новини

Понтонен мост и нови хеликоптери. Какво прави Русия до границата с Украйна

Русия съобщи, че изтегля част от силите си, разположени близо границата с Украйна. Западът обаче изрази съмнения и обвини Москва, че дори засилва военното си присъствие в региона. Тези сателитни снимки показват какво се случва.

Последните снимки от сателитната компания Maxar Technologies показват засилена руска военна активност близо до Украйна в дните 14-16 февруари, включително изграждането на понтонен мост в Беларус и пристигането на хеликоптери.

Министерството на отбраната на Русия съобщи на 15 февруари, че част от войските, разположени близо до Украйна, се връщат в постоянните си бази. Но държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза на следващия ден, че Съединените щати не виждат "съществено изтегляне" на руските сили от границата с Украйна.

На 17 февруари британският министър на отбраната Бен Уолъс обвини Русия, че прави обратното на това, което твърди, заявявайки: „Виждаме увеличение на войските през последните 48 часа, до 7000 души“.

16x9 Image

Свободна Европа

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG