Връзки за достъпност

Извънредни новини

Напук на твърденията за изтегляне. Русия е изпратила нови 7000 военни близо до Украйна, съобщи САЩ


Русия съобщи във вторник, че започва изтегляне на част от военните си, разположнеи близо до границата с Украйна.
Русия съобщи във вторник, че започва изтегляне на част от военните си, разположнеи близо до границата с Украйна.

Въпреки твърденията, че е започнала да изтегля войските си от района, Москва продължава да засилва военното си присъствие близо до границата с Украйна, съобщи Белият дом.

Във вторник руското Министерство на отбраната съобщи, че част от руските военни до границата с Украйна започват да се връщат по местата, където обичайно са дислоцирани. Новината даде надежда за предстоящ спад на напрежението, макар че Украйна продължава да е заобиколена от три страни с руски войски.

Във Вашингтон високопоставен служител на американската администрация определи съобщението на Москва за изтегляне като "фалшиво". По думите му това противоречи на истината и всъщност Русия е увеличила присъствието си на границата с Украйна с "до 7000 войници". Някои от тях са пристигнали в района в сряда.

Друг американски служител, пожелал анонимност, също предупреди, че Русия може да използва "фалшив претекст", за да атакува Украйна.

"Продължаваме да получаваме индикации, че всеки момент могат да пуснат фалшив претекст, за да оправдаят инвазия", каза той.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също опроверга твърдението на Русия, че оттегля свои войнции и техника от граничните райони.

"Не сме видели отдръпване", каза Блинкен пред ABC News в сряда. По думите му руският президент Владимир Путин "може да дръпне спусъка. Той може да го дръпне днес. Може да го дръпне утре. Може да го дръпне следващата седмица. Ако иска да поднови агресията срещу Украйна, нужните сили са на място", каза Блинкен.

Компанията за сателитни изображения Maxar Technologies, която наблюдава струпването на руски войски, съобщи, че нови снимки показват повишена руска военна активност близо до границата с Украйна, включително изграждането на понтонен мост в Беларус на по-малко от 6 километра от украинската граница.

По-рано НАТО също постави под съмнение твърденията на Русия за изтегляне на войски от района. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг каза, че фактите противоречат на официалните изявления на Москва.

"Напротив, изглежда, че Русия продължава военното струпване", каза пред журналисти Столтенберг, който председателства двудневната среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел. Четвъртък е вторият ден от срещата.

Струпването на руски войски до границата с Украйна започна в края на 2021 г. и породи притеснения за възможно руско нападение. Москва обаче отрича такива планове и многократно повтори, че войските са на място заради учения.

Съобщението за изтегляне на част от руските войски във вторник съвпадна с деня, в който руският парламент предложи на президента Путин официално да признае самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна. Тези райони се контролират от проруски сепаратисти, подпомагани от Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG