Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Агресивните действия на Русия". България е против признаване на независимост на Донецк и Луганск


Външната министърка Теодора Генчовска
Външната министърка Теодора Генчовска

България осъжда действия на Русия по признаване на независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "народни републики". Това става ясно от официална позиция на българското министерство на външните работи, публикувана късно в сряда.

България също така осъжда агресивните действия на Русия, водещи до безпрецедентно ескалиране на военното напрежение в Европа до нивата от времето на Студената война, и призовава за деескалация.

Позицията е във връзка с отправения от Държавната дума на Русия призив за признаване на отцепилите се украински региони Луганск и Донецк и вербалната нота, получената по този повод от украинското посолство в София. Във вторник руският парламент прие резолюция, с която изисква от президента Владимир Путин да бъде призната независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "народни републики". Подкрепяните от Русия сепаратисти в в двата района обявиха независимост от Украйна през 2014 г. До момента Русия официално признава двете територии за част от Украйна.

"Действия по признаване на независимостта на т.нар. "Луганска Народна Република" и "Донецка Народна Република" са абсолютно неприемливи и са равнозначни на денонсиране на Минските споразумения. Те не допринасят за мирното урегулиране на кризата, напротив - ще повишат още повече опасността от военна ескалация", пише в официалната позиция на българското външно министерство.

В нея се казва още, че България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, подкрепя европейската перспектива на страната и "не признава и осъжда незаконното анексиране на Крим".

Декларацията беше предварително обявена от министърката на външните работи Теодора Генчовска. В сряда тя, заедно с депутатите от ресорната парламентарна комисия близо два часа изслушваха посланика на Украйна в България Виталий Москаленко за ситуацията в страната.

Както Генчовска, така и Москаленко потвърдиха, че НАТО няма информация, която да сочи, че Русия е предприела изтегляне от границите с Украйна. По-рано Москва съобщи, че е започнала да изтегля част от войските си в района.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG