Връзки за достъпност

Извънредни новини

"С особен цинизъм". Украйна и НАТО обвиниха Русия в провокация, целяща начало на военни действия


Кадри, показващи поразената от снаряди детска градина в района на Луганск, Източна Украйна, 17.02.2022.
Кадри, показващи поразената от снаряди детска градина в района на Луганск, Източна Украйна, 17.02.2022.

Киев и съюзниците от НАТО изразиха опасения, че Москва подготвя провокация, която да послужи като предлог за започването на война в Украйна. Конкретен повод за притесненията стана размяната на артилерийски огън между украински части и сили на сепаратистите в Източна Украйна в четвъртък.

Откакто Русия струпа над 100 000 войници близо до границата на Украйна, западните сили многократно изразяваха подобни опасения. По-рано в четвъртък представители на американската администрация отново съобщиха, че имат сведения, че Русия може всеки момент да използва "фалшив претекст", за да нахлуе в Украйна.

Световните агенции съобщават за противоречия в информацията, идваща от Украйна от една страна, и сепаратистите, подкрепяни от Русия, от друга. Спред Ройтерс обаче от сведенията може да се заключи, че става въпрос за по-сериозен инцидент от редовните нарушения на примирието между украинската армия и сепаратистите.

"Не е типично. Много прилича на провокация", казва източник на Ройтерс.

Властите в Киев обвиниха сепаратистите, че "с особен цинизъм" са изстреляли снаряди по различни цели места, като някои от тях са поразили детска градина в района на Луганск, а други са ударили училище. Видеозаписи, публикувани от украинската полиция, показват дупка в тухлена стена в стая, в която се виждат отломки и разпръснати детски играчки.

Украинският президент Володимир Зеленски определи артилерийския обстрел като "голяма провокация", а премиерът на Великобритания Борис Джонсън я нарече "операция под фалшив флаг".

"Детска градина е била обстреляна в рамките на нещо, за което знаем, че е било операция под фалшив флаг, организирана с цел да се дискредитират украинците, да се създаде предлог, фалшива провокация на руски действия", каза Джонсън пред журналисти.

По думите на генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата на алианса в Брюксел, НАТО също се притеснява, че Русия подготвя инсценировка, която да послужи като претекст за въоръжени действия.

"Все още нямаме яснота какви са намеренията на Русия", каза Столтенберг. "Те имат достатъчно войски, за да започнат пълномащабна инвазия на Украйна със съвсем малко или изобщо без предупреждение."

Сепаратистите в отцепилия се Лугански район от своя страна обвиниха Киев за стрелбата и я определиха като "широкообхватна провокация".

Конфликтът между Украйна и силите на сепаратистите в Източна Украйна, подкрепяни от Русия, започна през април 2014 г. Оттогава най-малко 13 200 души са загинали вследствие на военните действия в Луганск и Донецк.

На този фон в четвъртък Русия експулсира зам.-шефа на посолството на САЩ в Москва. Информацията беше потвърдена от говорител на посолството.

"Действията на Русия спрямо нашия зам.-шеф на посолството не бяха провокирани [от нищо]. Смятаме ги за стъпка към ескалация и обмисляме ответен отговор", посочиха от американската администрация.

Новините за артилерийския обстрел в Източна Украйна и експулсирането на американския дипломат от Москва идва в момент на усилени дипломатически усилия за овладяване на кризата около Украйна. Досега обаче те не са довели до напредък. Във вторник руското Министерство на отбраната съобщи, че част от руските военни до границата с Украйна започват да се връщат по местата, където обичайно са дислоцирани.

В четвъртък САЩ и НАТО опровергаха твърденията на Москва и съобщиха, че Русия продължава да изпраща войски близо до границата с Украйна. Струпването на руски войски започна в края на 2021 г. и породи притеснения за възможно руско нападение. Москва обаче отрича такива планове и многократно повтори, че войските са на място заради учения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG