Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е отговорна за кибератаката срещу Украйна според Вашингтон и Лондон


Главният киберслужител на Белия дом Ан Нойбергер даде пресконференция на 18 февруари 2022 г.
Главният киберслужител на Белия дом Ан Нойбергер даде пресконференция на 18 февруари 2022 г.

Съединените щати и Великобритания обвиниха Русия, че стои зад кибератаките на 15 февруари срещу украинското министерство на отбраната и банковата система на страната.

Тогава най-малко 10 украински уебсайта спряха да работят поради DDOS атаки. Сред тях бяха порталът на Министерството на отбраната, страниците на Министерството на външните работи, Министерството на културата и двете най-големи държавни банки в Украйна.

Ан Нойбергер, която е главният съветник по въпросите за кибер-сигурността в Белия дом, каза пред репортери на 18 февруари, че руското правителство е отговорно за атаките. По думите й САЩ са решили бързо да оповестят информацията заради неотложността на ситуациятасъс засилващите се притеснения за предстояща атака на Украйна.

Американски експерти са получили данни, според които инфраструктура, свързана с руското военно разузнаване ГРУ, „е била видяна да предава големи обеми данни до базирани в Украйна IP адреси и домейни“, каза Нойбергер.

Паралелно със съобщението на Вашингтон официални лица във Великобритания казаха, че ГРУ "почти със сигурност е замесено" в атаката, която залива конкретни уебсайтове с огромно количество данни.

Американски и западни власти и експерти отдавна обвиняват Русия за поредица от хакерски действия през последните години, било то от подкрепяни от държавата или частни престъпни групи. Кремъл отрича каквото и да било участие на държавата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG