Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кибератака свали правителствени и банкови сайтове в Украйна


Кибератака свали уебстраниците на украински държавни служби, както и две големи банки, съобщават световните агенции в сряда.

Най-малко 10 украински уебсайта спряха да работят поради DDOS атаки. В тях, освен порталът на Министерството на отбраната, влизат и страниците на Министерството на външните работи, Министерството на културата и двете най-големи държавни банки в Украйна.

Клиентите на Приватбанк и Сбербанк съобщиха за проблеми с онлайн плащанията и приложенията на банките. От финансовите институции потвърдиха за атаката, но се смята, че няма заплаха за средствата на клиентите им.

"Няма заплаха за средствата на вложителите", се казва и в изявление на Центъра за стратегически комуникации и информационна сигурност.

Украинските власти не съобщават кой стои зад атаката, но в изявлението им се намеква, че Киев подозира Русия. “Не е изключено агресорът да е използвал тактика на малки мръсни трикове, защото агресивните му планове не се реализират в голям мащаб“, се казва в съобщението.

В средата на януари Украйна заподозря Русия, че стои зад мащабна хакерска атака, която деактивира около 70 украински правителствени уебсайта едновременно. По време на атаката от миналия месец в публикувано съобщение се посочваше, че украинците трябва "да се страхуват и да очакват най-лошото”.

Новата хакерска атака се случва на фона на изострените отнишения между Запада и Русия. Вашингтон твърди, че Русия може да нахлуе в Украйна "всеки момент”. В събота САЩ изтеглиха по-голямата част от дипломатическата си мисия в Киев, оставиха в Украйна само "основния дипломатически персонал”.

Преди ден руското министерство на отбраната заяви, че изтегля част от войските си, разположени в близост до границата с Украйна. Въпреки това САЩ все още смятат, че е възможно Русия да нападне Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG