Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия задържа войските си в Беларус като удължи съвместните учения


Снимката е от съвместните учения на Русия и Беларус , започнали на 19 февруари.
Снимката е от съвместните учения на Русия и Беларус , започнали на 19 февруари.

Русия и Беларус удължават съвместните военни учения, които започнаха в събота сутрин и трябваше да приключат в неделя. На 20 февруари министърът на отбраната на Беларус съобщи, че двете държави са решили да удължат ученията "във връзка с увеличаването на военната активност близо до външните граници“.

Тази новина допълнително засили натиска върху Украйна на фона на изявленията на редица западни лидери, че Русия готви атака, която да стигне чак до столицата Киев.

Беларуският министър на отбраната Виктор Хренин каза в изявление, че решението е взето съвместно с Русия и поради нарастващото напрежение в Източна Украйна.

Снимката от ученията е разпространена от руското министерство на отбраната.
Снимката от ученията е разпространена от руското министерство на отбраната.

НАТО казва, че Москва има около 30 000 войници в Беларус и може да ги използва при потенциално нахлуване в Украйна.

Москва отрича да има подобно намерение.

На 19 февруари руският президент Владимир Путин и беларуският лидер Александър Лукашенко наблюдаваха от ситуационната зала в Кремъл ученията на руските ядрени сили, които включват най-новите хиперзвукови балистични ракети на руската армия.

Кремъл е позиционирал общо между 170 000 и 190 000 руски войски по украинската граница и в Беларус. Проруските сепаратисти в източните региони на Украйна Донецк и Луганск обявиха пълна мобилизация в събота на фона на рязко увеличаване на нарушенията на примирието между правителствените сили и проруските сепаратисти в Донбас през последните няколко дни.

Ден по-рано самопровъзгласилата се "Донецка народна република" в Източна Украйна обяви евакуация на цивилното население към съседна Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG