Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сепаратистките "републики" от Украйна поискаха Русия да ги признае за независими


Лидерите на проруските сепаратисти в Донецк и Луганск Леонид Пасечник Денис Пушилин са поискали лично от Владимир Путин признаването на независимостта на самоправъзгласилите се Донецка и Луганска „народни републики“
Лидерите на проруските сепаратисти в Донецк и Луганск Леонид Пасечник Денис Пушилин са поискали лично от Владимир Путин признаването на независимостта на самоправъзгласилите се Донецка и Луганска „народни републики“

Контролираните от сепаратисти и самоправъзгласили се Донецка и Луганска „народни републики“ (ДНР и ЛНР) са поискали от Русия да бъдат признати за независими. Това стана ясно от заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация, което беше излъчено на запис от страна на руските власти.

Исканията на "ДНР и ЛНР" бяха предадени на Кремъл от лидерите на двете „републики“ Денис Пушилин и Леонид Пасечник. Двамата се обърнаха лично към президента Владимир Путин с подобна молба.

По време на заседанието на съвета руският президент беше многократно призован от депутати и министри да признае независимостта на окупираните от сепаратистите територии.

По думи на Владимир Путин решението предстои да бъде взето до края на деня.

Преди седмица руският парламент прие резолюция, с която изисква от президента да бъде призната независимостта на ДНР и ЛНР. На гласуване бяха подложени два проекта за резолюция - едната е на Комунистическата партия от януари 2022 г., а другата - на партията на Путин „Единна Русия“, като депутатите одобриха първата.

В момента Русия има струпани около 150 хил. войници и техника по границата си с Украйна. На няколко пъти ръководители на страни от Запада обявиха, че очакват Москва да започне инвазия. В събота проруските сепаратисти обявиха пълна мобилизация, след като ден по-рано бяха започнали евакуация на цивилното население по посока Русия.

По границата между сепаратистките „републики“ и Украйна вече започна стрелба, които беше уловена от чуждестранни медии.

Киев и съюзниците от НАТО изразиха опасения, че Москва подготвя провокация, която да послужи като предлог за започването на война в Украйна, а конкретен повод за това стана размяната на артилерийски огън между украински части и сили на сепаратистите в Източна Украйна в четвъртък.

Лидери от САЩ, Европа, ЕС и НАТО се събраха в Мюнхен на 19 и 20 февруари, а основната тема беше как да се предотврати нахлуването на Русия в Украйна.

Подкрепяните от Русия сепаратисти в ДНР и ЛНР обявиха независимост от Украйна през 2014 г. До момента Русия официално признава двете територии за част от Украйна. От Москва обаче предлагат териториите да бъдат върнати обратно на Киев само след прилагане на Минските споразумения, които минават през редица условия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG