Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вътрешният министър и журналисти на CNN и AFP попаднаха под обстрел в Източна Украйна


След като започва обстрелът, групата се евакуира.
След като започва обстрелът, групата се евакуира.

Украинският министър на вътрешните работи Денис Монастирски и група журналисти, част от които от френската информационна агенция AFP и американската телевизия CNN, бяха подложени на обстрел на 19 февруари в Източна Украйна.

Журналистите са придружавали Монастирски до фронтовата линия, където са базиранипроруските сепаратисти от регионите Донецк и Луганск.

Групата се е скрила в бомбоубежище, преди да напусне района.

Марян Кушнир, кореспондент за украинската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода също беше на обиколката, когато се случи атаката. Той разказва, че снаряди са паднали на 300 метра от мястото, където са били официалните лица и журналистите.

Вижте видео от случилото се, заснето от Кушнир.

По-рано в събота подкрепяните от Русия сепаратистки лидери в Източна Украйна наредиха пълна военна мобилизация на фона на нарастващите страхове от атака от страна на Москва. Денис Пушилин и Леонид Пасечник, фактическите ръководители на регионите Донецк и Луганск, пуснаха отделни изявления на 19 февруари, в които обявиха пълна мобилизация на войските и призоваха хората от запаса да се появят във военните комисии. Мъже на възраст от 18 до 55 години вече няма да имат право да напускат района.

Този ход идва на фона на данните на украинската армия за рязко увеличаване на нарушенията на примирието между правителствените сили и проруските сепаратисти в Донбас през последните няколко дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG