Връзки за достъпност

Извънредни новини

Две банки и трима приятели. САЩ наложиха първи санкции на Русия


Президентът Джо Байдън по време на изявлението си във вторник вечерта.
Президентът Джо Байдън по време на изявлението си във вторник вечерта.

Вашингтон наложи санкции на две руски банки и трима души от обкръжението на Путин. Това стана, след като в понеделник вечерта руският президент призна за независими два района на Украйна, а във вторник получи от парламента и законното право да използва руската армия в чужбина. Двете новини подсилиха опасенията за неизбежна и скорошна руска инвазия в Украйна.

Във вторник вечерта президентът Байдън за първи път коментира едночасовата реч на Путин от понеделник, която посочи аргументацията, с която руският президент признава независимостта на сепаратистки райони. Байдън определи решението като флагрантно нарушение на международното право и обяви „първи транш“ от санкциите, които САЩ налагат в отговор.

Двете банки, на които Вашингтон наложи ограничения, са Внешекономбанк (ВЕБ) и Промсвязбанк, които са известни с това, че финансират оръжейни сделки на Русия. Ограниченията засягат и 42 дъщерни дружества на институциите, както и хора от ръководството им, които засега не са посочени.

Компаниите са „отрязани от американската финансова система“, а имуществото им в САЩ ще бъде блокирано, съобщава Министерството на финансите на САЩ.

Тримата души, приближени до Путин, на които във вторник бяха наложени персонални санкции, са директорът на Промсвязбанк Пьотр Фрадков, председателят на управлението на Внешторгбанк Денис Бортников, както и Владимир Кириенко, изпълнителен директор на VK – компанията майка на руската социална мрежа ВКонтакте.

В новината за наложените санкции, публикувана от Министерството на финансите на САЩ, и трите физически лица са посочени и като деца висши руски политици и функционери, на които САЩ са наложили персонални санкции на по-ранен етап. Това са бившият шеф на руското разузнаване Михаил Фрадков, директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников, както и бившият премиер и днешен зам.-шеф на Администрацията на президента Сергей Кириенко.

Тримата бащи са санкционирани от САЩ през 2014 и 2021 г.

САЩ забраняват и операциите с руски държавен дълг, като се предполага, че това би изолирало Русия от финансовите пазари.

„Ще съдим Русия по действията й, а не по думите й“, каза във вторник президентът на САЩ Джо Байдън. Това уточнение беше направено на фона на исканията на отделни държави като Полша и балтийските страни координираните санкции на съюзниците да бъдат по-строги и да засягат лично президента Путин.

До този момент няма данни руските войски да са пресекли международно признатите граници на Украйна. Водещи политици в Европа и САЩ прецениха това като липса на ефективна инвазия. Те обаче обърнаха внимание на речта на президента Путин от понеделник вечерта, в която той определи Украйна като страна без история и държавност, марионетка в чужди ръце и извършител на геноцид.

Той атакува самото „право на съществуване“ на Украйна, каза по този повод Джо Байдън. „Кой, за Бога, си мисли, че е Путин, за да нарича по този начин други държави“, попита реторично той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG