Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма връзка с девойката". Васил Божков публикува чат, за който твърди, че е с Владислав Горанов


Васил Божков и Владислав Горанов
Васил Божков и Владислав Горанов

Бизнесменът Васил Божков разпространи на страницата си във Фейсбук в петък сутринта текстови съобщения, за които твърди, че са с министъра на финансите Владислав Горанов. От разпространените разговори се вижда, че двамата събеседници обсъждат срещи помежду си и „инструкции“ от страна на единия към двама души, за които се твърди, че са вече бившите председатели на Държавната комисия по хазарта Мария Филипова и Александър Георгиев.

Васил Божков в момента се намира в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а в България срещу него са повдигнати 11 обвинения, включително за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Божков притежава мажоритарен дял в дружествата, които организираха частни лотарийни игри, забранени след като парламента прие промени в Закона за хазарта през февруари.

Владислав Горанов не отговори на три последователни обаждания на личния му номер. От пресцентъра на Министерството на финансите разпространиха съобщение във връзка с „разпространените днес внушения“, в което посочиха, че министър Горанов е коментирал вече твърденията на Божков и затова „няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна“.

Какво е публикувано

Първият разговор според датата, която се вижда на скрийншота, е от 24 февруари 2018 г. В него двамата събеседници се уговарят да се проведе среща, като не е ясно между кого.

Разговорът продължава на 29 март 2018 г., като единият участник (вероятно Васил Божков) посочва, че „няма връзка с девойката“. В поясненията към публикувания разговор се посочва, че става дума за Мария Филипова, тогава председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Вторият участник в разговора, за когото се твърди, че е министърът на финансите, пише, че връзка с нея ще има и че „в 12 я видях и получи ценни указания“.

Следващите разменени съобщения са от 29 май 2018 г., когато събеседникът, записан като „Vladi Goranov“, посочва, че очаква другия участник в разговора на среща в 17 часа.

Вторият скрийншот е на разговор, проведен на 15 януари (вероятно 2020 г.) В него Васил Божков се обръща към събеседника Vladi Goranov с въпрос: „Комисията ни саботира. Ти ли си казал или шефа ѝ го прави на своя глава?“ Другият участник в разговора пише, че комисията е „спряла да прави каквото и да било“ докато не приключи инспекцията. Първият събеседник продължава с констатацията, че „това пречи на рутинната работа и няма нищо общо с проверките“. И завършва с „Нали го говорихме“. Vladi Goranov отговаря: „Ще говоря с(ъс) Сашо да не смесва нещата“. В поясненията към скрийшота е посочено, че „Сашо“ е Александър Георгиев – председател на ДКХ от 2019 г. до февруари 2020 г., който беше отстранен и привлечен като обвиняем.

„Много чести“ контакти на Божков с Горанов

Васил Божков съобщи, че подготвя сигнал до българската прокуратура преди седмица в интервю пред бТВ. Според публикация от четвъртък вечерта тези разговори са част от доказателствата му по сигнала.

В интервюто той каза, че е имал лични контакти с министъра на финансите Владислав Горанов във връзка с хазартния си бизнес. Тези контакти по думите му са включвали „лични срещи, разговори по телефона, СМС“ и са били „много чести“. „С Комисията по хазарта не съм имал никога контакти. Всичките ми контакти по този въпрос са били с Влади Горанов лично.“

Фирмите на Васил Божков са разследвани, че са спестили около 700 млн. лева такси за всички лотарийни игри, които организират фирмите му. Според бизнесмена действията на фирмите му са законни. "Национална лотария" и "Лотария България" твърдяха, че законът им позволява да плащат по-ниски такси от спортния тотализатор.

В закона за хазарта е предвидено лотариите да се облагат с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член на закона е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони и именно на това основание фирмите на Божков твърдят, че могат да плащат по-ниски такси от спортния тотализатор.

В разговора с бТВ Божков няколко пъти намекна, че премиерът и финансовият министър няма как да не са запознати с проектозакона, който е предложен от ГЕРБ и подкрепен от управляващата партия в края на 2014г. „Ако е знаел, че се приемат и отхвърлят данъчни закони, да си подава оставката. Ако не е знаел - пак да си подава оставката. Да не би господин Горанов да отрича, че се е срещал с мен многократно“, заяви Божков.

След интервюто в петък финансовият министър Владислав Горанов даде пресконференция и потвърди, че се е срещал с Божков. Разговорите им са били свързани с дейността на Божков като собственик на хазартен бизнес, каза Горанов.

„Нямам никакви притеснения, всичките ми разговори с него (Божков – б.р.) са свързани с дейността му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България и най-честата тема за разговори е било настояването му за изравняване на режимите на облагане на онлайн хазарта с този, който се организира наземно“, каза Горанов. Той допълни, че това искане на бизнесмена не е срещнало подкрепа от управляващите.

В сряда, два дни преди публикуването на разговорите, за които Божков твърди, че са с финансовия министър, по инициатива на бизнесмена партньорът му Георги Попов джироса акциите на футболния клуб „Левски“ на името на министър-председателя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG