Връзки за достъпност

Извънредни новини

Божков твърди, че "много често" е говорил с министър Горанов. А "България се управлява от хунта"


Васил Божков
Васил Божков

Бизнесменът Васил Божков твърди, че е имал лични контакти с министъра на финансите Владислав Горанов във връзка с хазартния си бизнес. Тези контакти по думите му са включвали „лични срещи, разговори по телефона, СМС“ и са били „много чести“.

„С Комисията по хазарта не съм имал никога контакти. Всичките ми контакти по този въпрос са били с Влади Горанов лично“, каза той в интервю по телефона пред бТВ. Божков няколко пъти поиска оставката на министъра, но отказа да каже повече по въпроса защо е контактувал с него.

Той каза още, че ще подаде сигнал до прокуратурата, и посочи, че в момента го подготвя.

Божков в момента се намира в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а в България срещу него са повдигнати 11 обвинения, включително за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Божков притежава мажоритарен дял в дружествата, които организираха частните лотарии. През февруари, след като бяха повдигнати обвинения на бизнесмена, парламентът прие промени в Закона за хазарта, с които бяха забранени частните лотарии.

„България се управлява от хунта“

Българските власти поискаха екстрадирането на Божков от ОАЕ. Пред бТВ бизнесменът каза, че е прекарал 2-3 седмици в затвор в ОАЕ, но сега е на свобода. „Когато дубайските власти разбраха какви са нещата наистина, а не както им бяха представени от българските власти, просто ме освободиха“, каза той. „Тук е правова държава и има закони.“ Попитан дали има предвид, че България не е правова държава, Божков отговори, че „България се управлява от хунта“. „Докато не ми се случи това, не го вярвах. Виждах разни неща, но не вярвах, че е истина“, каза още той.

Според държавното обвинение Васил Божков дължи на държавата над 559 млн. лева за всички лотарийни игри, които организират фирмите му.

Според бизнесмена действията на фирмите му са законни. "Национална лотария" и "Лотария България" твърдяха, че законът им позволява да плащат по-ниски такси от спортния тотализатор. В закона за хазарта е предвидено лотариите да се облагат с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член на закона е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони и именно на това основание фирмите на Божков твърдят, че могат да плащат по-ниски такси от спортния тотализатор.

В интервюто си пред бТВ той отново повтори това обяснение.

Божков заяви, че е жертва на репресия от страна на властите в България и посочи, че близките му са държани като заложници, за да се върне той в София. Обвинения бяха повдигнати на жената до него Елена Динева и на сина му Антон Божков. Според бизнесмена всички в България, които го познават, се страхуват да общуват с него. Той заяви, че би се страхувал за живота си, ако се прибере в България.

„Аз съм невинен, трябва да се върна (в България). В подходящ момент, колкото по-скоро, толкова по-добре. Нека делото да влезе в съда, надявам се, че съдът ще бъде по-обективен“, отговори той на въпрос дали ще се върне в България.

„Съвременните мутри какво казват – „Ще решим проблема, трябва да ни плащаш“. После казват „Давай бизнеса“ или идват с бухалките. Вече бухалките не са прътове и вериги, а бухалките са прокуратура, ДАНС и НАП“, каза Божков. Той отказа да отговори на въпрос дали е поел „Левски“ след подобен разговор.

„Борисов е общото между онези и тези мутри - беше и тогава и сега. Различното е Пеевски - тогава го нямаше, сега го има. Той дърпа конците в сянка. Да не би аз да съм назначавал Гешев за прокурор“, каза още Божков.

„Борисов унищожи „Левски“

Божков коментира и състоянието на футболния клуб „Левски“, чийто собственик е. Той заяви, че премиерът Бойко Борисов „унищожи „Левски“, защото унищожи компаниите, които издържаха „Левски“. От думите му се разбра, че е готов да даде акциите на привържениците на клуба, а ако паднат запорите на фирмите му може да продължи да издържа „Левски“. Той спомена и за вариант за продажба на „сериозен инвеститор“.

Интервюто с Божков е на фона на обсъждане на бъдещето на отбора през последните няколко дни, в които Борисов нарече Божков „стария собственик“ и даде да се разбере, че ще има помощ за клуба при смяна на собствеността.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG