Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова рекордна гаранция. Спецсъдът пусна срещу 1.5 млн. лв. близката до Божков Елена Динева


Елена Динева в специализирания наказателен съд
Елена Динева в специализирания наказателен съд

Специализираният наказателен съд освободи под гаранция от 1.5 млн. лева Елена Динева, която е последната обвиняема по делото за организирана престъпна група срещу хазартния бос Васил Божков. Както е известно, двамата са в близки отношения, но нямат сключен брак.

Магистратите приеха, че макар срещу Динева да са събрани малко доказателства, те са достатъчни, за да се направи обосновано предположение за нейното участие в групата. Спецсъдът обаче отхвърли искането на разследващите за постоянния ѝ арест, тъй като по делото няма данни, че тя може да се укрие или да извърши престъпление.

Самата Динева посочи в съдебната зала, че от началото на досъдебното производство срещу Божков в дома ѝ неколкократно са идвали прокурори и полицаи и тя винаги им е указвала съдействие. Подчерта и че не познава нито един от бившите и настоящи членове на ръководството на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), които са обвиняеми заедно с Божков.

На 11 февруари специализираната прокуратура определи парична гаранция в същия размер от 1.5 млн. лева на друг обвиняем по делото – членът на Надзорния съвет на ПФК "Левски" Александър Тумпаров. Разследващите освободиха под гаранция и председателя на ДКХ Александър Георгиев, но в размер на само 40 000 лева.

Преди малко повече от седмица спецсъдът отказа да задържи и други двама заподозрени като членове на престъпната група, за чийто лидер спецпрокуратурата сочи Божков. Бившият член на ДКХ Пламен Георгиев и настоящият ръководител на отдел "Контролна дейност" в институцията Тодор Марков бяха оставени под домашен арест.

Задържани към момента по това дело са бившият председател на хазартната комисия Огнемир Митев, когото спецсъдът остави за постоянно в ареста, както и колекционерът и бизнес партньор на Божков Борис Бекяров, който беше арестуван в началото на февруари на летището във Виена.

Самият Васил Божков и близкият до него формален мажоритарен собственик на ПФК "Левски" Георги Попов пък се намират в Обединените арабски емирства и в началото на седмицата правосъдното министерство обяви, че е изпратило официално искане за екстрадицията им. То се забави заради задължителния превод на всички съпровождащи го документи на арабски език.

В началото на разследването срещу Божков той беше привлечен към наказателна отговорност по 7 обвинения, сред които ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Впоследствие беше оповестено, че хазартният бос е разследван и за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. И двете досъдебни производства са свързани с показанията на братята Цветомир и Боян Найденови, които са бивши съдружници в хазартния бизнес на Божков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG