Връзки за достъпност

Извънредни новини

Случаят "Тумпаров". Шестият обвиняем от делото "Божков" е с рекордна гаранция от 1.5 млн. лв.


Александър Тумпаров
Александър Тумпаров

Членът на Надзорния съвет на ПФК „Левски“ Александър Тумпаров е шестият обвиняем за участие в организираната престъпна група, за която специализираната прокуратура твърди, че е помогнала на хазартния бос Васил Божков да избегне плащането на над 559 млн. лв. такси за лотарийни игри.

Тумпаров е вторият представител на ръководството на „сините“, получил обвинения по делото, след като формалният им мажоритарен собственик Георги Попов бе задържан заедно с Божков преди десетина дни в Обединените арабски емирства. Тумпаров засега е на свобода срещу рекордна парична гаранция в размер на 1.5 млн. лева, определена му от разследващите.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева потвърди пред Свободна Европа, че мярката му за неотклонение е определена от наблюдаващия прокурор по делото. Тя обаче отказа да уточни каква е причината за рекордния ѝ размер. Парична гаранция от такъв порядък досега не е определяна в България.

Тумпаров може да обжалва размера ѝ пред съда, но вече тече 14-дневният срок, в който трябва да внесе парите, за да не бъде арестуван. Ако след заплащането на гаранцията, обвиняемият се укрие, тя ще бъде иззета от държавата. Прокурор Милева отказа да потвърди неофициалната информация, че Тумпаров се намира в болница в София.

Той е сред основателите на „Еврофутбол“ и подобно на Георги Попов е сред близките бизнес партньори на Васил Божков, чийто лотариен бизнес бе монополизиран от държавата преди четири дни със законови промени. Освен тях тримата, обвиняеми по делото са колекционерът и бизнесмен Борис Бекяров, който беше заловен преди десетина дни на летището в австрийската столица Виена, бившият шеф на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев, задържан за постоянно в ареста, и настоящият ѝ шеф Александър Георгиев.

Последният бе разпитан и пуснат на свобода срещу 40 000 лева гаранция, като главният прокурор Иван Гешев обясни, че мярката му за неотклонение е съобразена от разследващите с факта, че е направил самопризнания. На този фон гаранцията на Тумпаров е десетки пъти по-голяма. Юристи коментираха пред Свободна Европа, че тежестта на различните форми на процесуална принуда би трябвало да се определя спрямо опасността обвиняемите да се укрият, а не според готовността им да сътрудничатна прокуратурата.

Държавното обвинение разследва Васил Божков и за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. до настоящия момент, но по това производство разследващите все още не са оповестявали подробности. Ясно е само, че подобно на първото разследване, това също е свързано с показанията на братята Цветомир и Боян Найденови, които са бивши съдружници в хазартния бизнес на Божков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG