Връзки за достъпност

Извънредни новини

България изпраща искането за екстрадиция на Васил Божков


Васил Божков

Преводът на документите за екстрадирането на бизнесмена Васил Божков, които са над 200 страници, е готов от събота, а днес ще бъде изпратен “в хартиен вариант” на Обединените арабски емирства. Това каза главният прокурор Иван Гешев пред БНТ.

В неделя стана ясно, че българските власти нямат официално потвърждение и са отправили спешно запитване дали Васил Божков е освободен от ареста в ОАЕ.

Бизнесменът беше задържан в края на януари, след като беше обявен за издирване. Преди ден обаче се появи информация, че Божков е бил пуснат, след като е подал молба да остане на свобода, докато тече процедурата по искането за екстрадицията му.

Самата процедура още не е започнала, защото се очаква официалното пристигане на документите от България.

“За нас учудващото е, че Божков е бил задържан. В тези страни няма практика да бъдат задържани милиардери, а просто им се взема паспортът и не могат да напускат страната”, каза още Иван Гешев пред БНТ.

Срещу Божков вече са повдигнати 11 обвинения задочно. В началото те бяха седем, сред които ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Впоследствие беше оповестено, че хазартният бос е разследван и за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. до настоящия момент, но по това производство разследващите все още не са оповестявали подробности. Ясно е само, че подобно на първото разследване, това също е свързано с показанията на братята Цветомир и Боян Найденови, които са бивши съдружници в хазартния бизнес на Божков. В края на миналата седмица бяха повдигнати и още обвинения за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред.

Дни преди да бъде обвинен Божков напусна страната и даде няколко обширни интервюта за бТВ. По това време той твърдеше, че се намира на Балканите и ако бъде търсен ще се върне в България. След като към него бяха повдигнати обвинения задочно, той каза, че се страхува и няма да се върне в София. После бизнесменът беше обявен за международно издирване и стана ясно, че се намира в Обединените арабски емирства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG