Връзки за достъпност

Извънредни новини

България изпраща искането за екстрадиция на Васил Божков


Васил Божков
Васил Божков

Преводът на документите за екстрадирането на бизнесмена Васил Божков, които са над 200 страници, е готов от събота, а днес ще бъде изпратен “в хартиен вариант” на Обединените арабски емирства. Това каза главният прокурор Иван Гешев пред БНТ.

В неделя стана ясно, че българските власти нямат официално потвърждение и са отправили спешно запитване дали Васил Божков е освободен от ареста в ОАЕ.

Бизнесменът беше задържан в края на януари, след като беше обявен за издирване. Преди ден обаче се появи информация, че Божков е бил пуснат, след като е подал молба да остане на свобода, докато тече процедурата по искането за екстрадицията му.

Самата процедура още не е започнала, защото се очаква официалното пристигане на документите от България.

“За нас учудващото е, че Божков е бил задържан. В тези страни няма практика да бъдат задържани милиардери, а просто им се взема паспортът и не могат да напускат страната”, каза още Иван Гешев пред БНТ.

Срещу Божков вече са повдигнати 11 обвинения задочно. В началото те бяха седем, сред които ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Впоследствие беше оповестено, че хазартният бос е разследван и за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. до настоящия момент, но по това производство разследващите все още не са оповестявали подробности. Ясно е само, че подобно на първото разследване, това също е свързано с показанията на братята Цветомир и Боян Найденови, които са бивши съдружници в хазартния бизнес на Божков. В края на миналата седмица бяха повдигнати и още обвинения за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред.

Дни преди да бъде обвинен Божков напусна страната и даде няколко обширни интервюта за бТВ. По това време той твърдеше, че се намира на Балканите и ако бъде търсен ще се върне в България. След като към него бяха повдигнати обвинения задочно, той каза, че се страхува и няма да се върне в София. После бизнесменът беше обявен за международно издирване и стана ясно, че се намира в Обединените арабски емирства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG