Връзки за достъпност

Извънредни новини

Антон Божков напуска ареста срещу гаранция от 1 млн. лева


Антон Божков и съпругата му Ива Софиянска в специализирания наказателен съд в сряда

Синът на бизнесмена Васил Божков Антон напуска ареста срещу парична гаранция от 1 милион лева, реши в сряда вечерта Специализираният наказателен съд.

Антон Божков няма обвинения за участие в престъпната група, ръководена според разследващите от баща му, а само за транспортиране на пари, придобити по престъпен начин, уточнява БНР. От държавното обвинение твърдят, че Антон Божков е предполагал за незаконния произход на парите.

Според спецсъда няма опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Решението обаче не е окончателно, което означава, че следваща съдебна инстанция може да го ревизира, какъвто беше случаят с Елена Динева.

В края на февруари Динева, която живее на съпружески начала с Васил Божков, беше задържана в съдебната зала. Апелативният специализиран наказателен съд я върна в ареста след представянето на нови доказателства, след като на 21 февруари тя беше пусната срещу гаранция от 1.5 млн. лева.

Рекордна гаранция от 1.5 милиона лева беше определена в края на февруари и на члена на Надзорния съвет на ПФК "Левски" Александър Тумпаров. Според държавното обвинение Тумпаров е участник в ръководена от Васил Божков организирана престъпна група за укриване на данъци и такси за лотарийни игри. Установените до момента щети за бюджета от дейността й са за над 550 млн. лева, твърди спецпрокуратурата.

Междувременно стана ясно, че разследващите са присъединили към престъпната група на намиращия се в Обединените арабски емирства Васил Божков още един човек. Това е бившата му секретарка Йоана Чолакова, която допреди 2 години е изпълнявала тези функции, а в момента има ангажимент към ПФК "Левски".

Тя обясни пред магистратите, че ангажиментите ѝ към Божков се свеждали само да носи кафе и документи за подпис и че не е била част от бизнеса му. Спецсъдът обаче прецени, че на този ранен етап от разследването трябва да ѝ наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, като изцяло се позова на показанията, дадени от бившите бизнес партньори на Васил Божков - братята Боян и Цветомир Найденови.

Именно след техен сигнал започна разследването срещу Божков. В началото на разследването срещу Божков той беше привлечен към наказателна отговорност по 7 обвинения, сред които ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба.

Впоследствие беше оповестено, че хазартният бос е разследван и за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. И двете досъдебни производства са свързани с показанията на братята Цветомир и Боян Найденови, които са бивши съдружници в хазартния бизнес на Божков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG