Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делото "Васил Божков": Елена Динева беше задържана в съдебната зала


Елена Динева
Елена Динева

Елена Динева, която живее на съпружески начала с Васил Божков, беше задържана в съдебната зала в четвъртък, съобщи БНТ.

Апелативният специализиран наказателен съд върна в ареста Динева след представянето на нови доказателства. Според съдебния състав, ако е на свобода, тя може да укрие и унищожи доказателства и да повлияе на свидетели и по този начин да попречи на разследването.

Според прокурора по делото Тихомир Стоев основният свидетел срещу Васил Божков - бившият му съдружник Цветомир Найденов, е говорил основно за ролята на "жената на бизнесмена Елена Динева в престъпната група на Васил Божков". Тук може да прочетете кой е Васил Божков и как оцеля толкова време.

Стоев коментира, че разследването срещу групата на Васил Божков се разраства, като се привличат нови обвиняеми и се събират нови доказателства.

"Това е динамичен процес и се работи по всички линии и всички версии. Ако някой не си е свършил работата и съответно прокуратурата събере доказателства, естествено, че ще бъдат предприети и мерки. Той и главният прокурор каза, че няма недосегаеми в тази държава. Всички ще си получат това, което заслужават", заяви Стоев.

На 21 февруари съдът освободи под гаранция от 1.5 млн. лева Динева, която е последната обвиняема по делото за организирана престъпна група срещу хазартния бос Васил Божков.

Магистратите тогава приеха, че макар срещу Динева да са събрани малко доказателства, те са достатъчни, за да се направи обосновано предположение за нейното участие в групата. Спецсъдът обаче отхвърли искането на разследващите за постоянния ѝ арест, тъй като по делото няма данни, че тя може да се укрие или да извърши престъпление.

Самата Динева посочи в съдебната зала, че от началото на досъдебното производство срещу Божков в дома ѝ неколкократно са идвали прокурори и полицаи и тя винаги им е оказвала съдействие. Подчерта също, че не познава нито един от бившите и настоящи членове на ръководството на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), които са обвиняеми заедно с Божков.

На 11 февруари специализираната прокуратура определи парична гаранция в същия размер от 1.5 млн. лева на друг обвиняем по делото – членът на Надзорния съвет на ПФК "Левски" Александър Тумпаров. Разследващите освободиха под гаранция и председателя на ДКХ Александър Георгиев, но в размер на само 40 000 лева.

Двама прокурори от Върховната касационна прокуратура са имали срещи с представители на прокуратурата в Обединените арабски емирства във връзка с молбата за екстрадиция на Васил Божков и неговия съдружник Георги Попов, съобщи главният прокурор Иван Гешев четвъртък.

Гешев отказа подробности за водените разговори и коментира, че решаването на казуса е изцяло в ръцете на местните власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG