Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецсъдът потвърди рекордната гаранция на Александър Тумпаров от 1.5 млн. лв.


Александър Тумпаров
Александър Тумпаров

Специализираният наказателен съд потвърди в сряда рекордната гаранция от 1.5 милиона лв. на члена на Надзорния съвет на ПФК "Левски" Александър Тумпаров, определена му от прокуратурата преди две седмици. Той вече е заплатил сумата, съобщи БТА.

Мотив за потвърждаването на гаранцията е, че съдът приема, че може да се направи обосновано предположение, че Тумпаров е участник в ръководена от Васил Божков организирана престъпна група за укриване на данъци и такси за лотарийни игри. Установените до момента щети за бюджета от дейността й са за над 550 млн. лв., твърди прокуратурата.

Тумпаров е вторият представител на ръководството на „сините“, получил обвинения по делото, след като към наказателна отговорност задочно беше привлечен и формалният им мажоритарен собственик Георги Попов.

На 21 февруари Специализираният наказателен съд освободи под същата гаранция от 1.5 млн. лева и Елена Динева, която живее на съпружески начала с Божков. Под гаранция, но само за 40 000 лв., е и председателят на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Александър Георгиев, който също е обвиняем по делото.

По-рано този месец спецсъдът отказа да задържи други двама заподозрени като членове на престъпната група, за чийто лидер спецпрокуратурата сочи Божков. Бившият член на ДКХ Пламен Георгиев и настоящият ръководител на отдел "Контролна дейност" в институцията Тодор Марков бяха оставени под домашен арест.

Задържани към момента по това дело са бившият председател на хазартната комисия Огнемир Митев, когото спецсъдът остави за постоянно в ареста, както и колекционерът и бизнес партньор на Божков Борис Бекяров, който беше арестуван в началото на февруари на летището във Виена.

Самият Васил Божков и близкият до Георги Попов пък се намират в Обединените арабски емирства и в началото на миналата седмица правосъдното министерство обяви, че е изпратило официално искане за екстрадицията им. То се забави заради задължителния превод на всички съпровождащи го документи на арабски език.

В началото на разследването срещу Божков той беше привлечен към наказателна отговорност по 7 обвинения, сред които ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Впоследствие беше оповестено, че хазартният бос е разследван и за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. И двете досъдебни производства са свързани с показанията на братята Цветомир и Боян Найденови, които са бивши съдружници в хазартния бизнес на Божков.


  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG